Virtuální univerzita třetího věku v Městské knihovně Pelhřimov

Městská knihovna Pelhřimov se od října 2017 stala novým, v Pelhřimově již druhým konzultačním střediskem Virtuální univerzity třetího věku.Celý projekt je jednou z forem celoživotního vzdělávání, jež připravila a organizuje Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze. Je zaměřen na všechny občany České republiky, pobírající starobní či invalidní důchod, kteří mají touhu a chuť žít aktivním způsobem života. VU3V není pouze o nových poznatcích na dané téma, ale také o setkávání, komunikaci a výměně názorů v rámci malé skupinky posluchačů. Konzultační střediska jsou svojí dostupností ideálním řešením pro ty, kteří by si jinak studium nemohli dovolit – vzdálenost univerzit, zdravotní, finanční a jiné důvody.

Virtuální univerzita třetího věku v Městské knihovně Pelhřimov

Virtuální univerzita třetího věku v Městské knihovně Pelhřimov

První semestr, který probíhal v naší knihovně, byl věnovaný Umění rané renesance v Itálii. Skládal se ze šesti přednášek, zaměřených na umělce tvořící převážně ve Florencii v 15. století. Lektor, Mgr. Martin Pavlíček, Ph.D., jehož přednášky jsme si postupně pouštěli ze záznamu, nás seznámil nejen s počátky, principy a objevy rané renesance, ale i s konkrétními umělci (Filippo Brunelleschi, Donatello, Sandro Botticelli a mnozí další). Téma letního semestru, který začne 5. února 2018, si posluchači sami vyberou z široké nabídky, která zahrnuje nejen oblast umění, ale i zdraví, módu, lesnictví, hudební nástroje, pěstování a využití hub či bylinek a mnohé další.

Konzultační středisko, stejně jako celá knihovna v Pelhřimově, je zde pro všechny, kteří jsou otevřeni novým věcem a výzvám a kteří touží žít svůj život plnohodnotně, důstojně a pestře.

Dagmar Konvičná, Městská knihovna Pelhřimov