Místní knihovna Zhoř u Jihlavy

Zhoř je malá obec, vzdálená asi 14 km severovýchodně od Jihlavy, při silnici spojující Jihlavu a Žďár nad Sázavou. Byla založena pravděpodobně ve 2. polovině 13. století, v době kolonizace kraje třebíčským benediktinským klášterem.

Místní knihovna sídlí v budově obecního úřadu. Nabízí své služby 2x týdně – vždy v úterý a v pátek. K dispozici je zde literatura pro děti i dospělé, časopisy (zaměřené hlavně na ruční práce, zahradu, byt) a audioknihy.

Nejmladší děti si mohou vybírat z velkého množství leporel a pohádkových knih, začínající čtenáři z knih „Prvního čtení“, starší z dobrodružných příběhů, dívčích románů a nechybí ani naučná literatura s oblíbenými tématy, jako jsou ruční práce, naučné encyklopedie, knihy o zvířatech, přírodě, dinosaurech…

Pro dospělé čtenáře je k dispozici široký výběr beletrie a naučné literatury, který je pravidelně obměňován novinkami z Městské knihovny v Jihlavě.

Knihovna má svoje webové stránky (knihovnazhor.webk.cz), na kterých si mohou čtenáři v on-line katalogu vyhledávat požadovanou literaturu. Dále zde získají informace o nových knihách zakoupených knihovnou, seznam audioknih a knih zapůjčených z knihovny v Jihlavě. Studentům jistě pomůže seznam knih doporučené četby, které najdou v naší knihovně. Ve fotogalerii si mohou zájemci prohlédnout fotky z akcí pořádaných knihovnou. Své znalosti si mohou návštěvníci webových stránek ověřit v kvízech, které jsou pravidelně obměňovány.

Knihovna úspěšně spolupracuje s místní základní školou. Již deset let pro malé školáčky připravuje Noc s Andersenem. Za nemalé podpory ředitele školy a některých místních občanů je pro děti připraven večer a noc plný tajemství, her, zábavy a čtení.

Od roku 2016 realizuje knihovna také slavnostní pasování žáků 1. ročníku na čtenáře. Ti jsou po předvedení svého čtenářského umění pasováni ředitelem ZŠ na rytíře a rytířky „Řádu krásného slova“.

Každý rok v červnu je v knihovně instalována celoroční výstava výtvarných prací žáků základní a mateřské školy.

Knihovna má ve svém fondu téměř 3000 knih. Knižní fond je pravidelně doplňován novými tituly a již zmíněnými výměnnými soubory, tak aby byl pro čtenáře stále atraktivní a rádi si do knihovny nacházeli cestu. K dispozici je také počítač a připojení na internet.

Věra Baarová