B. A. Paris – Host

Dva manželské páry, které se před dvaceti lety seznámily při svatební cestě. Jedni žijí blízko Londýna, druzí v Paříži, přesto všechny přelomové události ve svých životech slaví společně. Když se jedno manželství začne rozpadat, ovlivní to výrazným způsobem i to druhé. Spisovatelka B. A. Paris pochází z francouzsko-irské rodiny. Dětství strávila v Anglii, později se přestěhovala do Francie, kde pracovala několik let v bance. Po rekvalifikaci založila s manželem jazykovou školu. Matka pěti dcer se vrátila do Anglie a vrhla se na spisovatelskou dráhu. Debutovala výtečným psychologickým thrillerem Za zavřenými dveřmi. V českém překladu vyšly i její další knihy V pasti lží, Přiveď mě zpátky, Dilema, Terapie a Vězeňkyně.

Nejnovějším přírůstkem, který nakladatelství Motto vydalo, je psychologický thriller Host. V něm se čtenář seznamuje s manželským párem Iris a Gabrielem Pelleyovými a jejich dcerou Beth. Rodina žije na britském venkově a ještě nedávno je netrápily žádné problémy. Pak se však Gabriel stal náhodou svědkem smrtelné nehody mladého chlapce v kamenolomu a zdánlivé štěstí se rozplynulo. Gabriel nedokáže na ty příšerné chvíle zapomenout, propadá smutku, depresi a pracovnímu vyhoření.

Manželé se vzájemně odcizili a v těchto vypjatých chvílích se v jejich domě objevuje rodinná letitá známá Laure, která se právě od svého manžela dozvěděla nepříjemně překvapivou zprávu. Azyl našla u Pelleyových, ale postupem dní jako by své chování přeháněla. Bez vědomí Iris si přivlastňuje její šatník, nechává si udělat stejný účes, následuje Iris, kamkoli se hne. Laure však není jediným podivným člověkem, který se na venkově náhle objevil. Je tu i jistý Joseph. A věci se začínají ještě více zamotávat. Ustojí nastalou situaci oba manželské páry nebo se na venkov vkrade smrt?

B. A. Paris znovu dokazuje, jakou je přímou a sympatickou vypravěčkou. Dokáže čtenáře zaujmout od první stránky a rozehrává nenápadně překvapivé drama, které ústí v nečekaný konec, který rozmetá všechny čtenářovy dedukce.

Svižné tempo a výborně vystavěná dusivá atmosféra tajemství tvoří základní pilíř knihy. Nepředvídatelné postavy, které čtenáře nechávají tápat a nevyřčené pravdy, které můžou ničit silou vichřice. Autorka dělá příběh nepředvídatelný, což je více než vítané. Když už čtenář nabyde dojmu, že vše důležité bylo řečeno, přichází epilog, u něhož mu spadne brada. Při zpětném pohledu je pak nutné autorku ocenit dvojnásob, protože vše zapadá na své místo a příběh je dokonale promyšlený.

Host je další nesmírně čtivou a napínavou knihou B. A. Paris, která stojí za přečtení. Snad se brzy od ní dočkáme dalšího románu.

Eva Šamánková