Svoboda a pravda v podání Karla Pecky

Disident, politický vězeň a spisovatel, to byl Karel Pecka. Vydáním jeho románů Štěpení a Horečka na podzim roku 2024 završuje nakladatelství Nemohujinak sedmiletou cestu šíření odkazu tohoto pozoruhodného muže.

O životě Karla Pecky

Karel Pecka (1927-1998) se zapsal do dějin české literatury především jako autor, který tvořil navzdory neustálému pronásledování StB, zároveň však čerpal právě z toho, co zažil v pracovních táborech a jaká byla socialistická realita v Československu.

Když rodáka z Kližské Nemé u Komárna nepřijali z politických důvodů na vysokou školu, začal pracovat jako řadový úředník. Už v té době kritizoval politický režim a podílel se na vydávání a distribuci časopisu Za pravdu. V květnu 1949 byl zatčen při pokusu o emigraci do Západního Německa, načež ho odsoudili za velezradu. Následujících 11 let strávil v uhelných dolech na Kladně, v uranových dolech v Jáchymově a v Bytízu u Příbrami.

Po propuštění střídal různá zaměstnání, pracoval jako kulisák, scénárista nebo čerpač vody. Zároveň publikoval povídky a básně v několika časopisech kritizujících režim. V samizdatu a v zahraničí se podařilo vydávat i jeho romány. Mezi prvními také podepsal Chartu 77. Neustále tedy čelil sledování, domovním prohlídkám a výslechům StB. Nakonec fingoval depresi a byl mu přiznán invalidní důchod. Po revoluci mu prezident Václav Havel udělil in memoriam Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy.

„Neboj se, chlapče, i těm nejhorším bestiím dojde jednou dech, každý se dřív nebo později vydejchá, jen žádný strach. A ty je, chlapče, přežiješ, protože je musíš přežít!“ Krásnější sudbu pro mne nemohla babička určit. Zakrátko zemřela a já si nad hrobem opakoval ten její odkaz. Ano, já vás, soudruzi, opravdu hodlám přežít. Ne proto, abych se mstil. Nestojíte mi ani za nenávist. Ale já vás přežiju! A ukážu vám! (úryvek z knihy Souhvězdí gulag Karla Pecky)

Zapomenut a objeven

Daniel Pagáč, ředitel Českého národního registru dárců dřeně, se s Karlem Peckou kdysi náhodou seznámil při cestě vlakem. Přátelili se, ale Pecka krátce nato zemřel. Později si Pagáč uvědomil, že je „ten, který patří k tomu nejmohutnějšímu, co v české literatuře vzniklo“, jak řekl profesor Cyril Höschl, a podle Bohumila Hrabala „korunní princ české prózy“ prakticky neznámý. Přimělo ho to začít šířit odkaz tohoto neprávem opomíjeného muže. Protože žádné renomované nakladatelství nereagovalo na jeho podněty vydávat Karla Pecku, založil si živnostenský list a dal se na dráhu nakladatele sám.

K nedožitým 90 letům připravilo nakladatelství Nemohujinak vydání vybraných částí tvorby spisovatele v souboru nazvaném Souhvězdí Gulag Karla Pecky. Posléze následovaly další tituly. „Připomínají, že svoboda není samozřejmost, ale dar, který je třeba opatrovat a chránit,“ říkají autoři počinu Martina a Daniel Pagáčovi.

Dnes si tak čtenáři mohou koupit Peckovy knihy v audio verzi nebo v nových vydáních obohacených o doprovodná slova významných osobností, například Jiřího Stránského, Daniela Kroupy, Jiřiny Šiklové či Lídy Rakušanové, a ilustrace předních výtvarníků. I Horečka a Štěpení, které nyní po letech znovu vychází, jsou ilustrovány. Štěpení Jiřím Slívou a Horečka Milošem Kotkem.

Drsná skutečnost i snová fikce nabízí únik ze socialistické reality

Tvorba Karla Pecky byla rozmanitá. Měla dvě tváře, experimentální a realistickou, což odráží i dva jeho staronové romány. Zatímco Horečka syrově líčí příběh dvou kamarádů z uranového dolu v Jáchymově, z nichž jeden uprchne a druhý v táboře naopak zůstane, Štěpení se nachází na druhém pólu Peckovy tvorby. Místy může připomínat styl Franze Kafky. Hlavní postavy, jedna žijící v době třicetileté války a druhá v 60. letech minulého století, řeší dilema, zda zůstat v emigraci, nebo se vrátit zpět do svého rodiště.

Knihy tak i symbolicky završují sérii znovuobjevení Peckových textů. Čtenářům jsou tak dostupná svědectví o poměrech v pracovních táborech i o životě po propuštění. Někdy ukazují realitu drsně a bez příkras, jindy karikují vážné situace a dívají se na ně s nadhledem a humorem.

A na závěr ještě pozvánka na blížící se Podzimní knižní veletrh. V pátek 11. října ve 14:30 v salonku 1 proběhne s Danielem Pagáčem repríza pořadu z Knihovny Václava Havla z 1.10.2024 o románech Karla Pecky Horečka a Štěpení.

Alžběta Neporová