Podzim si žádá mrazivé knihy. Jaké novinky byste si neměli nechat ujít?

Podzim přináší nejen ochlazení a zkrácení dnů, ale i jedinečnou atmosféru, která přímo vybízí k tomu pustit se do nějakého tajemného a mrazivého románu. Sychravé počasí vytváří perfektní kulisy pro čtení knih plných temných záhad, dechberoucího napětí a nečekaných zvratů. Podzimní čas a strašidelné příběhy k sobě zkrátka patří! Jaké tituly si na toto období připravili čeští nakladatelé?
PODZIMNÍ DĚSY – AGATHA CHRISTIE
Ve sbírce povídek z pera královny klasické krimi se čtenáři setkají se starými známými  Herculem Poirotem, slečnou Maplovou, záhadným panem Quinem nebo s Tomym a Pentličkou, kteří přicházejí na kloub nejrůznějším záhadám. Tajemné honosné domy, záhadná úmrtí, rodinné kletby, staré hříchy i jejich potrestání, to fanoušky Agathy Christie fascinuje už přes sto let. Antologie Podzimní děsy je čistou esencí toho, co mají čtenáři klasických detektivek rádi. Najdete tam jak ty nejslavnější povídky autorky, jako je Vražda krejčovským metrem nebo Svědkyně obžaloby, tak i ty méně známé.

ČERNÝ ROK – JOZEF KARIKA
Jozef Karika si v minulosti získal popularitu knihami Trhlina, Strach, Na smrt a mnoha dalšími. V novém kriminálním dramatu vypráví temný příběh z devadesátých let minulého století odehrávající se na Slovensku. Navazuje tak na svůj předchozí thriller Černá hra. Mafiánský šéf Petr Štarcha v Černém roku rozehrává vysokou hru, ale mezi velkolepými ambicemi a pádem na dno je jen velmi tenká hranice. Touha po bohatství a vlivu, drogy, zkorumpovaní úředníci i politici, tím vším se stránky tohoto románu o slovenském podsvětí jen hemží.

MIMO OBRAZ – JIŘÍ BŘEZINA
Na podzim tohoto roku vychází také šestý případ fiktivního detektiva Tomáše Volfa. Nalezení dvou mrtvých těl v dodávce na okraji jihomoravského lesa spojí pražského kriminalistu s brněnskou kolegyní. Společně pátrají v obskurním světě moderního umění, kde se musí postavit tváří v tvář zlu. Jiří Březina tímto románem navazuje na předchozí díly série Polednice, Promlčení, Vzplanutí, Mizení a Nalezení.

SEDM METRŮ ČTVEREČNÍCH – JUSSI ADLER-OLSEN
V závěru detektivní série o zločinech vyšetřovaných oddělením Q se řeší specifický případ, kdy se do vězení dostává samotný hlavní hrdina komisař Carl Morck. Dostihne ho minulost a je obviněn z obchodování s drogami. Zatímco Carl čelí největší hrozbě svého života, jeho kolegové musí porušit rozkazy, aby odhalili pravdu skrytou pod vrstvami klamů a manipulací. Desátý díl série popisuje intenzivní boj o přežití a spravedlnost v době, kdy nemůžete věřit vůbec nikomu, protože se vše převrací vzhůru nohama.

DRAVÉ ZVĚŘI NAPOSPAS – JANA JAŠOVÁ
Další psychologický thriller od držitelky ceny Magnesia Litera ukazuje, že se nevinný flirt v mžiku může změnit v noční můru. Po románech Znič to jméno a Krutý měsíc přichází Jana Jašová s další temnou zápletkou. Hlavní postava knihy Zuzana si po nepříjemném rozchodu zakládá účet na seznamce. Když však začíná mít pocit, že ji někdo sleduje, jde už o mnohem víc než o hledání lásky. Předvánoční čas pro ni přestává být obdobím klidu a míru. Obává se, že se ocitla uprostřed hry na kočku a myš.

Alžběta Neporová