Léto s knihovnou na náměstí

Během roku se na jihlavském náměstí konají nejrůznější akce, které představují místní instituce a jejich zajímavé služby. Knihovna se samozřejmě snaží být součástí. Počasí na jihlavském Masarykově náměstí je však nevyzpytatelné. V nadmořské výšce více než 500 m n. m. většinou buď fouká, nebo prší anebo obojí. Popravdě se do organizování venkovních akcí zpravidla pouští jen knihovnice z dětského oddělení, které vynikají svou fyzickou i psychickou odolností a akci zvládnou za jakéhokoliv počasí. Z těchto důvodů jsme s jistými obavami přijali nabídku městské organizace Brána Jihlavy, abychom se se svým programem zúčastnili prázdninové kampaně Léto na náměstí.

Při vymýšlení programu jsme se tentokrát rozhodli, že pojmeme venkovní akci zcela novým způsobem, než na jaký jsme zvyklí. Chtěli jsme prezentovat nejen dětské, ale i dospělé a hudební oddělení. Knihovnice vymyslely řadu zajímavých bodů. Bylo nám jasné, že přípravy zaberou mnoho času i energie. Abychom eliminovali riziko špatného počasí, naplánovali jsme, že se bude Léto s knihovnou na náměstí, jak jsme akci pojmenovali, konat několikrát během léta. Na první týden prázdnin, konkrétně na úterý 2. července, jsme připravili celodenní program od 10:00 do 17:00. Stejný scénář měla i závěrečná akce 20. srpna. Během léta jsme na náměstí dorazili ještě třikrát – 9. a 23. července a 6. srpna – s dopoledním programem. Začínali jsme v 9:00 ráno a končili ve 12:00.

Program jsme se snažili zacílit na všechny věkové skupiny. Pro inspiraci je zde uvedu se stručným popisem:

Letní půjčovna – do stánku jsme donesli zajímavé letní čtení včetně audioknih, které jsme našim čtenářům půjčovali. Noví zájemci se mohli dokonce i zaregistrovat. Všechny platby za registrace či upomínky probíhaly bezhotovostně pomocí QR kódů.
Čtenářský klub Daněk – představili jsme náš čtenářský klub a půjčovali knihy týdne, které klub pravidelně nominuje.
Záhadné truhličky – teenageři a dospělí si mohli zahrát únikovou hru, kde luštili rébusy a otevírali zakódované zámky, aby se nakonec dopracovali k odpovědi.
Knižní hra – hádanky, které byly rozmístěny po náměstí; autorka hry vymyslela tři verze – pro děti, teenagery a dospělé.
Lekotéka – ukázka didaktických hraček a pomůcek pro děti.
Puzzle – dvě velkoformátová puzzle s knihovnickou tematikou na magnetickém povrchu, aby se dalo lépe skládat a neodfoukl ho vítr.
Pohádka – vždy v celou hodinu jsme četli menším dětem pohádku. Sedělo se na pódiu na dece a polštářcích.
Literární tanec – po pohádce si děti s knihovnicemi zatančily na hudbu z pohádek.
Vyrábění záložek – v mezičase si mohly děti vyrobit záložku.
Knihobudka – zásobovali jsme knihobudku, která sloužila zároveň jako fotokoutek.

Abychom si zajistili první návštěvníky, kteří nalákají i náhodné kolemjdoucí k zastavení, oslovili jsme jihlavské příměstské tábory, aby se našeho programu zúčastnily. Po dohodě jsme jim zarezervovali termíny. Táborům se s námi na náměstí líbilo a my jsme měli radost, že jsme neměli nouzi o obecenstvo. Vřele vám spolupráci s příměstskými tábory doporučuji. Velkým lákadlem Léta byla knižní hra. Jakmile jsme ji instalovali na náměstí, přitahovala děti, které ji s opravdovým zájmem luštily.

Přípravy i celá realizace stála mnoho energie, ale vyplatila se. Lidé od nás odcházeli spokojení a my jsme si to také užili. Co nás ale nejvíce překvapilo, bylo počasí. Po všechny dny nám svítilo slunce, ale naštěstí nebylo úmorné vedro. Pobavilo mě, co jsem slyšela, když jsem si v srpnu povídala o předpovědi počasí s organizátory z Brány Jihlavy. „Nebojte, vždycky když je tu knihovna, tak je přece krásné počasí.“
Jen kdyby věděli… :-)

leto s knih jihava

Mgr. Marie Blažková, ředitelka Městské knihovny Jihlava