Noc literatury 2024 v Havlíčkově Brodě

Kdo by o tomto projektu ještě neslyšel? Organizují ho Česká centra ve spolupráci s EUNIC Praha (Asociace národních kulturních institutů zemí EU), zahraničními ambasádami v České republice a nakladatelstvím Labyrint. Noc literatury – to jsou veřejná čtení, kdy díla současných autorů na netradičních místech předčítají známé osobnosti. Hlavním cílem tohoto projektu je zvýšit zájem veřejnosti o současnou evropskou literaturu. Ukazuje také význam překladů z velkých i malých jazyků. Česká centra pořádají Noc literatury již od roku 2006, v roce 2013 se připojil také SKIP (Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR). Každoročně stoupá i počet měst, která se do projektu zapojují, včetně mimoevropských. Směle můžeme říct, že Noc literatury je kulturní akce s mezinárodním přesahem.

A samozřejmě nemohla chybět ani v Havlíčkově Brodě. Všichni milovníci literatury si mohli užít veřejná čtení současných evropských autorů, a to ve středu 18. září od 18:15 hodin. Čtení se uskutečnila na opravdu netradičních, ale především krásných místech, která jsou pozoruhodná nejen svou architekturou, ale celkovým geniem loci.

V 18:15 začala akce v kostele sv. Kateřiny, o jehož záchranu se stará Spolek Epigram, který podporuje společenské a kulturní dění v našem městě. V tomto úžasném a trochu tajemném prostoru četla bohatě zastoupené veřejnosti úryvek z knihy rakouského autora Petera Handkeho herečka Antonie Rašilovová. Ta vystudovala herectví alternativního a loutkového divadla na DAMU a k našemu regionu má blízko, neboť její maminka Vanda Hybnerová na Vysočině vlastní ranč. Úryvek, který jsme si v jejím podání mohli vychutnat, byl z knihy s názvem Lucie v lese s Čímsi. Vyšla v roce 2022 v nakladatelství Baobab a překladu se ujala Anežka Kasalová. Půjčit si ji můžete i v Krajské knihovně Vysočiny (záznam v katalogu).

Po zhruba půlhodinové četbě se mnozí posluchači přesunuli dál, do nově opravené Staré radnice na Havlíčkově náměstí, kde setkání s literaturou proběhlo ve slavnostním červeném Havlíčkově sále. V 19 hodin tu všem návštěvníkům přečetl úryvek z románového debutu Marka Torčíka „Rozložíš paměť“ starosta města Havlíčkův Brod Zbyněk Stejskal. Kniha získala v roce 2024 cenu Magnesia Litera v kategorii próza a ve fondu KKV ji najdete také (záznam v katalogu). Pro nás všechny to byl opět nezapomenutelný zážitek. Věřím, že stejně jako pro ty, kteří ve zrekonstruované Staré radnici ještě nebyli. Opravy se skutečně vydařily a budova se zcela po právu stala v letošním roce národní kulturní památkou.

Následoval třetí, poslední přesun. V 19:45 začínalo veřejné čtení v Knihkupectví a kavárně Petrkov. Zde jsme si mohli poslechnout přednes divadelního, filmového i televizního herce Václava Vašáka. Ten je s naším regionem také spjatý, narodil se v Humpolci a po maturitě na SOU v Pelhřimově studoval na brněnské JAMU. Od sezony 2015/16 je stálým členem Divadla Na zábradlí. V jeho podání jsme slyšeli úryvek z knihy „Den byl pro mě krátkej“ od romské autorky Olgy Fečové, které byla za celoživotní práci ve prospěch romské společnosti udělena v roce 2016 cena Roma Spirit. I tuto knihu si můžete vypůjčit v naší knihovně (záznam v katalogu).

Noc literatury v našem městě splnila přesně to, pro co byl projekt založen – nejen milovníci literatury, kultury a společenského dění, ale všichni návštěvníci této akce byli seznámeni s tvorbou současných autorů a překladů na netradičních místech.

Za celou havlíčkobrodskou knihovnu bychom chtěli velmi poděkovat všem interpretům a hlavně partnerům, kteří nám poskytli možnost uspořádat veřejná čtení na právě tak krásných místech – panu Vítu Vodrážkovi, jednateli Spolku Epigram, který věnuje mnoho úsilí záchraně kostela sv. Kateřiny, paní Anně Marii Formánkové, koordinátorce kultury a cestovního ruchu v našem městě, díky níž byla pro všechny zájemce o literaturu zpřístupněna Stará radnice, a také paní Veronice Reynkové, majitelce Knihkupectví a kavárny Petrkov. Ta byla po roční pauze letos opět otevřena a my jsme tomu nesmírně rádi, protože je to inspirativní a klidné místo vonící kávou, kde si každý mimo zákusků může také vychutnat svou oblíbenou knihu či denní tisk.

Bez rozpaků musím letošní Noc literatury v našem městě zhodnotit jako velice povedenou, děkujeme všem návštěvníkům a těšíme se za rok opět na viděnou.

Markéta Gögeová, Krajská knihovna Vysočiny
Foto: Libor Blažek