Květen na oddělení Děti a mládež v Krajské knihovně Vysočiny

Tvořivá dílnička

Při příležitosti Dne matek se v pátek 10. května v knihovně uskutečnila tvořivá dílnička pod názvem „Dortík pro maminku“. Děti si mohly přijít nazdobit cupcake pro sebe a svoji maminku. Celým tvořením děti provedla lektorka Michaela Křípalová, která upekla corpusy na cupcaky. Děti pak měly možnost dozdobit své dortíky dle své fantazie. Připraveno pro ně bylo vše, včetně duhového a ovocného krému a také krému ze slaného karamelu, nechybělo čerstvé ovoce, barevný posyp a mnoho dalších dekorací. Akce se těšila velkému zájmu jak dětí, tak maminek.A jak hodnotí tuto akci jedna z nich? „Děkujeme, děti si to užily hned dvakrát… kreativní tvoření i to snězení.“

S knížkou do života – Bookstart

Ve čtvrtek 16. května proběhlo v knihovně první setkání naší nové skupinky mezinárodního projektu S knížkou do života – Bookstart, kam se nám v tomto druhém běhu přihlásilo 11 dětí. Bylo pojato jako ryze poznávací. Za pomoci výborné pomůcky – psychomotorického padáku – jsme se s dětmi seznámily, což je velmi bavilo. Pomohla tomu určitě i jednoduchá říkanka, kterou si budeme na každém dalším setkání s dětmi opakovat. Po seznámení jsme rodičům celý projekt představily a jim a dětem rozdaly motivační sety a propagační materiály knihovny určené pro jejich společné čtení a hraní doma. Pro děti jsme měly připravenou pohybovou básničku a hru na procvičení motoriky. A na závěr nechybělo malé občerstvení. Všichni už se těšíme na další setkání, které nás čeká na podzim.

Čítárnička

Do naší pravidelné Čítárničky tentokrát přijal pozvání herec Miroslav Hrabě. Čtení pro děti a jejich rodiče se konalo v úterý 21. května v odpoledních hodinách. Zúčastnění měli možnost nahlédnout i do psího soukromí tohoto milého herce. Zároveň se stali přímými aktéry jeho autorské interaktivní pohádky Námořník, Trdlo a Psí kamarád. Něco málo také prozradil o své knížce Psí táta. Budeme se moc těšit na říjen, kdy nás herec opět navštíví se svou pohádkou a potěší tentokrát předškolní a školní děti.

Monika Dolejší a Dagmar Švejdová, Krajská knihovna Vysočiny