Charlotte Linková – Osamělá noc

Předvánoční zimní mrazivá noc a podivný stopař na silnici v hlubokém lese. Když je řidička auta nalezena mrtvá, podezřelý se přímo nabízí. Je to však tak, jak to na první pohled vypadá?

Německá spisovatelka Charlotte Linková je jednou z nejúspěšnějších současných autorek. Na svém kontě má řadu výborných detektivních románů. Jen ze série o kriminalistech Kate Linvillové a Calebu Halovi vyjmenujme tituly Podvedená, Zmizení a Bez viny. Nejnovějším počinem je pak Osamělá noc. I zde pátrá sympatická inspektorka Kate, s níž se čtenář mohl setkat v předešlých knihách, po pachateli několika vražd. Spojitost záhy nachází  překvapivě s devět let starým případem, který vyšetřoval její bývalý parťák Caleb.

Instruktorka kurzu vaření Anna Carterová jede jednoho mrazivého večera z práce domů. Cesta vede přes zasněžený les. Najednou se před ní objeví vůz jedné z účastnic jejího kurzu. Ten zastavuje před podivnou postavou stopaře a nechává ho k sobě nastoupit. Anna z toho má znepokojující pocit. Pokračuje žena v cestě dobrovolně, nebo je stopařem donucena jet? Nervozita zesílí poté, když dotyčné auto uvidí stát v parkovacím pruhu. Anna váhá, ale nakonec pokračuje domů. Když se druhý den dozví, že dotyčná žena byla nalezena zavražděná, rozhodne se nechat si svůj zážitek raději pro sebe…

Charlotte Linková je skvělá vypravěčka, která upoutá čtenáře od první stránky a lehce mrazivého prologu. Děj se odvíjí ve svižném tempu, nechybí mu akce a spousta dialogů. Stopy se odkrývají postupně, některé míchají děním a staví scénu do jiného úhlu. Závěrečné rozuzlení pak překvapí a obrátí čtenářovy poznatky vzhůru nohama.

Osamělá noc je velmi zdařilý a čtivý detektivní psychologický román s výborně propracovanými postavami a dobře vybudovanou atmosférou. Milovníci napětí a dobře vypointovaných zápletek si určitě přijdou na své.

Eva Šamánková