Kafka na Vysočině

V letošním roce si připomínáme 100 let od smrti Franze Kafky. Jeho osoba je pojem. Je legendou, jedním z nejvlivnějších autorů 20. století. A to i přesto, že 3. června 1924 v sanatoriu v rakouském Kierlingu zemřel jako prakticky neznámý literát. S přáním, aby zůstalo jen to málo, co vydal, a ostatní bylo zničeno. Jenže přítel Max Brod ho neposlechl a Kafka se díky posmrtně vydaným románům proslavil. Malý kousek z jeho světové proslulosti si pak může pomyslně ukrojit i Vysočina. Konkrétně Třešť.

Venkovský lékař

Když zavítáte do městečka s necelými 6 000 obyvateli, můžete se seznámit například s novorenesančním zámkem z 16. století a také s jedním zajímavým domem. Stojí na rohu Malého náměstí. A není neobvyklý ani tak pro architekturu a vzezření, jako pro svou historii.

Je spjatý s lékařem, který se jmenoval Siegfried Löwy. Už jeho život a význam nejen pro Třešť by vydal na samostatný článek a klidně i na knihu. Narodil se 11. března 1867 v Poděbradech do zámožné židovské rodiny. Po absolvování gymnázia vystudoval v Praze medicínu. Roku 1899 v Třešti nahradil lékaře Josefa Konárovského, aby se zde postupem času stal nepřehlédnutelnou a respektovanou osobností města.

Zajímavý byl především pro svůj přístup k léčbě. Odmítal injekční stříkačky a fanouška v lécích bychom v něm také nenašli. Přestože však prosazoval spíše přírodní medicínu, byl otevřený i novým léčebným postupům. V Třešti například vybudoval první stomatologii v kraji. Krom toho finančně podporoval studenty nebo chudé pacienty a tak trochu v cimrmanovském duchu byl i průkopníkem v dalším, úplně odlišném oboru: motorismu.

Dr. Löwy byl bezesporu zajímavou osobností. Pořád ale nevíte, jak souvisí s Franzem Kafkou? Byl nejmladším bratrem jeho matky Julie. A svého synovce také inspiroval v psaní, konkrétně pro povídku Venkovský lékař. Jednu z mála, která vyšla za Kafkova života.

Co je ale nejdůležitější, díky svéráznému lékaři je náš kraj spojený s osobou slavného spisovatele. A to i přímými návštěvami, protože Kafka za strýcem jezdil do Třeště na prázdniny. Konkrétně v letech 1900-1907. Jeden ze svých pobytů dokonce popsal v dopise Maxu Brodovi:

„Jezdím hodně na motorce, hodně se koupu, lehávám dlouho nahý v trávě u rybníka, až do půlnoci jsem s obtížně zamilovanou dívkou v parku, už jsem obracel na louce seno, stavěl kolotoče, po bouřce pomáhal stromům, pásl krávy a kozy a hnal je večer domů, hrál hodně kulečník, chodil na dlouhé procházky, pil hodně piva.“

Při prázdninovém pobytu v Třešti si Franz Kafka našel také letní lásku. Jednalo se o studentku z Vídně Hedwig Weilerovou. Později jí napsal několik dopisů, celkem se jich dochovalo čtrnáct.

Co se týče Kafkova vztahu ke svému strýci, ten mu byl jako lékař nablízku i v době, kdy mu roku 1917 diagnostikovali tuberkulózu. Konzultovali spolu léčbu, Löwy doporučoval vhodná sanatoria. Franz Kafka této nemoci podlehl. Přesně před 100 lety, 3. června 1924.

Doktor Siegfried Löwy o rok později odešel z Třeště na odpočinek do Prahy. Zemřel 20. října 1942. Tento den měl nastoupit do transportu. Nalezen byl ve svém bytě s injekční stříkačkou zabodnutou do stehna.

Franze Kafku a jeho sepětí s Třeští připomíná busta, která byla odhalena na domě Dr. Löwyho v roce 2001. Roku 2005 vyšla také knížka Věčný poutník od Františka Bukvaje, zabývající se právě Kafkovým pobytem na Vysočině.

Petr Bobek, Krajská knihovna Vysočiny