Osvětová přednáška v rámci Mezinárodního dne vodicích psů

Každý rok si poslední dubnovou středu připomínáme jako Mezinárodní den vodicích psů. Hlavním cílem tohoto dne je připomenout, jak velkou úlohu v životě nevidomého člověka vodicí pes hraje.

Ve čtvrtek 25. dubna jsme měli to štěstí přivítat v naší knihovně ředitelku TyfloCentra Jihlava, o. p. s., Ivetu Bělovovou Dolejší a Roberta Kotrbu se svým psem Zorrem, kteří nám v rámci osvětové přednášky přiblížili práci výše zmíněné organizace, a hlavně výcvik a společné soužití s vodicím psem. Setkání se konalo na Schodech, bylo zdarma a zván byl každý, kdo se chtěl dozvědět něco zajímavého o tomto tématu.

Paní ředitelka nás v úvodu přednášky seznámila s prací, cíli a posláním TyfloCentra Jihlava, o. p. s., které pomáhá nevidomým a slabozrakým obyvatelům Kraje Vysočina, poskytuje mimo jiné různé sociální a dobrovolnické služby, poradenství při odstraňování informačních a architektonických bariér a také informační a osvětové služby.

Poté se již slova chopil Robert Kotrba, který nás seznámil s předvýchovou a samotným výcvikem vodicího psa. Je to odborník na slovo vzatý, neboť vlastní už třetího vodicího pejska. Všechny tři psy mohl pan Kotrba získat díky pomoci Střediska výcviku vodicích psů při Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých (SONS). Toto středisko se nachází v Praze-Jinonicích a působí už od roku 1997.

Robert Kotrba vyprávěl o výcviku podrobně, s vtipem a hlavně z pozice přímého účastníka. Jeho osobní zkušenosti byly pro posluchače nesmírně zajímavé. Dozvěděli jsme se i o jeho předchozích pejscích, jaké s nimi měl radosti. V rukávu pro nás měl mnoho zábavných historek, které se svými psy zažil, především nás ale upozornil na to, že vodicí pes není pro každého. Je to přece jenom také starost, pes je živá bytost, o kterou se musíte neustále starat. Vrací se to však vrchovatě.

V závěru jsme měli možnost se pana Kotrby na cokoli zeptat, Zorro nám předvedl několik povelů. Je to velmi přátelský a veselý pes a myslím, že v knihovně se mu líbilo.

Přednáška byla informačně nabitá a obohacující. Moc děkujeme paní ředitelce i panu Kotrbovi a těšíme se na další spolupráci. Stejně velký dík patří všem posluchačům, kterých nebylo málo.

Markéta Gögeová, Krajská knihovna Vysočiny
Foto: Libor Blažek