Čtenářský klub Daněk

Čtenářský klub Daněk v jihlavské knihovně funguje už od roku 2020 a je to naše srdcová záležitost. Za touhle větou si představte emotikon srdíčka.

ckd

https://1url.cz/1ubap

Prozatím je celý klub v online prostoru. Příspěvek, tzv. knihu týdne, přidáváme každé pondělí. Pravidelnost mi přijde důležitá. Neříkám tím, že každé pondělí lidé napjatě čekají u monitorů, aby se dozvěděli, jaká je kniha týdne. Nedělám si iluze. Z naší vlastní zkušenosti víme, že množství informací, které se každý den dožadují naší pozornosti, jsou tisíce, takže člověk ani nemůže být schopen se na vše soustředit. Čtení je jednou z možností jak na chvilku uniknout, být offline, dostat se do světa ohraničených informací a prožít něco nového či jiného.

Rok 2023 byl pro nás v mnoha směrech zásadní. Fungování klubu se ustálilo. Našlo si nás spousta nových členů (z 80 sledujících jsme se dostali na 160). A ti stávající si s námi začali povídat, a to je velká radost. Snažíme se dávat příspěvky i během týdne. Kromě knih doporučujeme i třeba literární podcasty nebo knižní festivaly. Snažíme se, aby byl obsah rozmanitý, takže sdílíme i různé články, recenze a radosti. Pokud má vyjít nějaká nová kniha, tak se o tom snažíme udělat příspěvek. Rády dáváme doporučení na komiksy, protože zpracování knih v této formě má podle nás velký přesah v literatuře. Stal se uměleckým médiem, který pomocí obrazu a textu dokáže velmi dobře zprostředkovat i obtížná témata.

Stěžejním příspěvkem zůstává kniha týdne, to se nemění. Takže na konci roku jsme měli přečteno 50 knih. Klub zajišťujeme dvě, díky tomu je i výběr knih jednodušší. A naštěstí máme rozdílný čtenářský vkus, což osobně vnímám jako plus pro naše uživatele, protože se nám tak sejde rozmanitá skladba knih. Nikdy jsme se jich neptaly, ale myslíme si, že je to pro ně vhodné.

ckd2

Jeden z nejlepších příspěvků byl o knize od Karin Krajčo Babinské Tsunami, ta si v našich facebook statistikách stojí vysoko. I pro mě to bylo tenkrát velice milé překvapení, protože po pravdě jsem ke knize byla dost skeptická. Na tento příspěvek se podívalo 93 lidí a má dokonce 7 komentářů, což je v naší nepříliš vášnivé skupině opravdový úspěch.

Dalším úspěšným příspěvkem byla kniha Lany Bastašič Chyť toho králíka. Tady jsem tušila, že text bude skvělý, rozmanitý a niterný a taky si získal úctyhodný počet zobrazení. Přijde mi, že postupně se klub stal komfortní zónou, a tak se podařilo, že přispívají i uživatelé. Máme dvě uživatelky, které jsou velice aktivní, za což jsme moc vděčné. Kniha Sibiřské Haiku, kterou právě přidala jedna naše čtenářka, měla velký úspěch. Mně nejvíce dělaly radost příspěvky z března, kdy jsme v rámci Měsíce čtenářů udělali sérii příspěvků čtení o psaní, ve které se objevily knihy známých, současných autorek a autorů, kteří napsali o své profesi. Na letošní rok chystáme sérii o vydávání knih.

Také jsme si založili profil na databázi knih, kam dáváme seznam přečtených knih. Přijde nám to přehlednější než dané knihy dohledávat v kanálu příspěvků. Lidé si ke knihám mohou přečíst anotace i další komentáře, případně si je přidat do svých seznamů. Do budoucna si přeji, aby klub pokračoval i nadále, aby byl pořád radostí a místem, kam se člověk může obrátit, když potřebuje najít inspiraci nebo nové podněty. Naší přáním je, abychom se jednou scházeli s našimi čtenáři v reálném čase na reálném místě. Posilněny heslem, že každá kniha má svého čtenáře, táhneme tuhle kárku dál.

Barbora Balli, Městská knihovna Jihlava