Ohlédnutí za prvním březnovým týdnem dětského oddělení KKV

Začátek měsíce března byl na dětském oddělení Krajské knihovny Vysočiny plný rozmanitých akcí pro děti.

Na začátku týdne k nám zavítal divadelní spolek TY-JÁ-TR s jejich interaktivním pořadem Knihoborec obecný aneb Kde je ta knížka?! Akce byla určena na podporu čtenářské gramotnosti žáků prvního stupně ZŠ. Děti se v průběhu pořadu dozvěděly, kdo to je Knihoborec obecný. A hlavně to, že jestli někdy nemůžou najít svoji oblíbenou knížku, bude to nejspíš tím, že se k nim nastěhovaly právě tyto bytosti, které si shromažďují knížky do batůžků a čtou a čtou a čtou.

Dětem byl dán prostor pro tvůrčí realizaci. Dokončovaly pohádkový příběh a na závěr mohly zarecitovat básničku dle svého výběru, za kterou je čekala knižní odměna.

deti a mladez 1 20240304_090434

Následující den školáci z prvních tříd základních škol z celého okresu, které jsou zapojeny v projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka, zamířili do Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě, aby procestovali takřka celý svět se známým ilustrátorem Adolfem Dudkem. Nejdřív nasedli do pomyslného letadla společnosti Dudek air, na palubě je malíř přivítal jako pilot, a to ve společnosti letušky v podání jedné z paní učitelek. Společně pak zaletěli do Grónska. Zkusili si namalovat iglú, Eskymáka a naučili se i jejich pozdrav.

Odtud putovali do Ameriky, kde potkali indiána a společně si na něj zahráli a dozvěděli se, jaké jídlo a nápoje jsou typické pro tuto oblast. Nevynechali ani nejteplejší kontinent – Afriku. Tam děti mohly vidět několik afrických zvířat a samy si zkusily namalovat opici.

Na závěr zavítaly do Asie, kde si například složily národní zvířátko Číny – pandu z krásných malovaných magnetek. Pan Dudek je jako Číňan také naučil typický pozdrav. Poté se již ilustrátor za pomoci čínského draka se všemi v sále naší knihovny rozloučil, přičemž děti obdržely podepsanou kartičku s namalovaným dudkem jako vzpomínku na zábavný a interaktivní pořad Cestovatelské kreslení.

Dudek 1 Dudek 2

Ve středu 6. března byla pro děti v ROZHLEDně na dětském oddělení připravena tradiční tvořivá dílnička v rámci Duhových hrátek. Tentokrát děti vyráběly srdíčkové přání pro svoje maminky, babičky nebo tety k nadcházejícímu svátku MDŽ. Svá papírová přáníčka si děti mohly dozdobit kytičkami a jinými ozdobami dle své fantazie. Dílnička se těšila velkému zájmu dětí i jejich rodičů a prarodičů. Navštívila nás také školní družina ze ZŠ V Sadech. Během dvouhodinového tvoření za asistence našeho dobrovolníka Martina Kubáta děti vytvořily mnoho krásných přáníček.

Duhove hratky 2 Duhove hratky

Ještě chceme zmínit naši další hezkou akci, a to Čítárničku pro děti. Ta tentokrát byla ozvláštněna vyhlášením dětského Čtenáře roku, kterým se stal bookstartista Matěj Žák. Ceny mu předala paní ředitelka Jitka Hladíková a také náš host z Čítárničky – známý herec Marek Adamczyk. I když jeho podoba na plakátcích byla ukryta v dílkách puzzle, do knihovny si za ním našla cestu spousta zájemců. Odhalení se totiž podařilo téměř všem, a tak šli najisto, aby jim Marek Adamczyk předčítal ze své oblíbené knihy Čarodějnice od Roalda Dahla. Přítomným se také zmínil, že knihu mu v dětství četla jeho maminka, knihovnice – možná proto má knihy a knihovny tak moc rád. Jeho podání interpretace knihy děti moc bavila.

Adamczyk 2 Adamczyk

Pro samotné děti a jejich rodiče nebo prarodiče je vždy velmi lákavé, když jim čte veřejně známá osobnost. Věříme, že i díky tomu děti snáze najdou cestu ke čtení. Snažíme se je v tomto ohledu podporovat a pořádáme proto několikrát do roka Čítárničku i jiné akce na podporu čtení. Například už 16. dubna se naši čtenáři mohou těšit na další Čítárničku, kdy nás navštíví dvě známé herečky – Michaela Dolinová a Valerie Zawadská.

Monika Dolejší, Dagmar Švejdová, Lenka Živná, Krajská knihovna Vysočiny