Čtenářská výzva k výročí knihovny

Dějiny veřejné knihovny v Havlíčkově Brodě se začaly psát 24. prosince 1894, kdy se akademický spolek Barák zasloužil o její založení. Tento rok tedy slavíme 130. výročí vzniku. A k této události jsme pro naše čtenáře připravili Čtenářskou výzvu. ctenarska_vyzva_plakat[2]Základním pojítkem jejích témat jsou právě narozeniny knihovny. Je nutné přečíst deset knížek podle zadaných kritérií, jako je třeba „kniha, která má 130 stran“, „kniha, která se odehrává v knihovně“ nebo „kniha, jejíž postava slaví narozeniny“.

Díky zadaným tématům musí člověk trošku přemýšlet nad výběrem, a tak se určitě dostane k titulům, co už si chtěl dávno přečíst. Nebo objeví knížky, které by si normálně nevybral, což může být velká škoda. Výzva je zkrátka pro všechny, kdo mají zájem číst a objevovat nové knihy. Pro splnění výzvy je možné použít jak tištěné knihy, tak i e-knihy, audioknihy nebo e-audioknihy, které jsou dostupné v naší knihovně.

Čtenáři mohou číst knihy v jakémkoli pořadí. Přečtenou knihu zapíší do vytvořené hrací karty. Tu si můžete vyzvednout u Centrálního pultu nebo si ji vytisknout z našeho webu. Při plnění výzvy sázíme na čestnost uživatelů. V prosinci dojde ke slosování karet a vylosovaní obdrží malou odměnu. Na našem webu jsme k zadaným tématům uveřejnili pár tipů na čtení. Každý měsíc také dáváme doporučení na knihy i na náš Facebook.

Čtenářskou výzvu jsme pro naše čtenáře letos připravili poprvé. Doufáme, že bude mít úspěch a budeme s ní pokračovat i v dalším roce.

Olga Wasserbauerová, Krajská knihovna Vysočiny