Knihovna Matěje Josefa Sychry hledá dobrovolníky na stěhování knih

Žďárskou knihovnu čeká v roce 2024 velká rekonstrukce, první od roku 1987, kdy byla knihovna postavena. To je důvod, proč musí více než 60 000 knih v první polovině ledna dočasně opustit své místo. Tým knihovnic nyní hledá dobrovolníky, kteří jim se stěhováním knih pomohou.

„Od 3. do 12. ledna nabízíme dobrovolníkům možnost protáhnout si svaly po vánočních svátcích. Aby bylo možné zahájit rekonstrukci knihovny, musíme do náhradních prostor vystěhovat více než 1 100 krabic s knihami. A to vzhledem k dámskému kolektivu knihovny prostě nemáme šanci samy zvládnout,“ vysvětluje důvody hledání dobrovolníků z řad silných mužů ředitelka knihovny Martina Sedláková. Harmonogram stěhování je jednoduchý – každý den je třeba 5 pomocníků, kteří odnosí naložené krabice k autu a opět je vystěhují do alternativního skladu. Stěhování bude probíhat v dopoledních i odpoledních hodinách podle rozpisu na webových stránkách knihovny www.knihzdar.cz.

„Zájemce prosíme, aby si v našem rezervačním formuláři vybrali den a čas, kdy se chtějí stěhování zúčastnit. To abychom předešli případnému nedostatku, nebo naopak nadbytku pomocných sil,“ dodává Sedláková.

Odměnou všem dobrovolníkům budou nové prostory knihovny, které by se měly otevřít příští rok v září. Čtenáři se nemusí bát, že v příštím půlroce přijdou o přístup ke knihám a dalším službám knihovny, v omezeném provozu zůstane knihovna otevřená po celou dobu rekonstrukce.

V druhé polovině ledna knihovnu čeká velký úklid vyřazeného nábytku, který nabízí za odvoz. Katalog nábytku najdete také na webu www.knihzdar.cz.