Mezi stánky a stránkami: jaký byl 33. Podzimní knižní veletrh

Havlíčkův Brod se o prvním říjnovém víkendu stal rájem knihomolů, spisovatelů, nakladatelů a všech, kteří chtěli strávit čas mezi knihami a hlavně pobýt s dalšími podobně naladěnými lidmi. Záměru, se kterým v roce 1991 Markéta Hejkalová zakládala Podzimní knižní veletrh, a to propojovat lidi pohybující se kolem knih, se podařilo dostát i tentokrát. Ačkoliv je třeba uvést, že od prvního ročníku se tato literární událost značně proměnila, vybudovala si vynikající pověst, postupně přibylo návštěvníků i vystavovatelů a přidal se bohatý doprovodný program. Ale to nejdůležitější zůstává. Veletrh spojuje, což je v dnešní době zvlášť důležité.

Motto

Citát z knihy Osudy dobrého vojáka Švejka „Po válce v šest hodin večer“ vybrala ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová jako jeho motto pro rok 2023. Chtěla tím připomenout, že uplynulo 140 let od narození a 100 let od úmrtí Jaroslava Haška, a vyjádřit solidaritu s napadenou Ukrajinou. „Někomu se nelíbilo, že motto odkazuje na probíhající válku. Ale považuji za důležité, že my si často stěžujeme na kdeco a lidé kousek od našich hranic žijí ve válce a rozvratu,“ vysvětluje svou volbu.

Návštěvníci zároveň mohli na slosovatelných vstupenkách hádat, která postava v knize pronesla zmiňovanou větu. Málokdo odhalil, že to byl sapér Vodička.

Program

Prostory Kulturního domu Ostrov zaplnily stánky s nepřeberným množstvím knih. Ostatně tak tomu je už od prvního ročníku. Co se však na veletrhu nedávno změnilo, je rozšíření o druhé dějiště, Krajskou knihovnu Vysočiny. V ní proběhla 6. října úvodní tisková konference, na které veletrh slavnostně zahájila Markéta Hejkalová, předseda senátu Miloš Vystrčil, starosta Havlíčkova Brodu Zbyněk Stejskal, ředitelka knihovny Jitka Hladíková nebo ředitel Tiskáren Havlíčkův Brod Petr Kletečka. Na Schodech a v sále Krajské knihovny Vysočiny se také uskutečnila velká část dalšího programu.

Návštěvníci měli na výběr z mnoha besed, autogramiád a autorských čtení. Souběžně jich probíhalo vždy hned několik. Tradičně na veletrh zavítal Michal Viewegh, křtil se nový román Petry Dvořákové Pláňata, Veronika Jonášová představila svou prvotinu Ada založenou na osudech její prababičky a mnoho dalšího. Velký zájem vzbudilo také setkání s Alenou Mornštajnovou, přednáška Petra Čorneje a debata se šéfredaktorem nakladatelství Albatros Petrem Eliášem o nestárnoucím fenoménu Harryho Pottera.

V pátek odpoledne se na Schodech Krajské knihovny Vysočiny dokonce rozvířily politické vody, když tam proběhl podcast Kecy & Politika naživo. Poté už byl čas připravit tento prostor na večerní slavnostní vyhlášení výsledků soutěže O nejkrásnější knihy veletrhu.

Soutěž O nejkrásnější knihy

Cenu Kraje Vysočina za nejkrásnější knihu Vysočiny získal titul Spory o Jana Žižku od Petra Čorneje. Cena města Havlíčkův Brod za nejkrásnější knihu veletrhu byla udělena Barboře Půtové a Jaroslavu Rónovi za umělecký počin Apokalypsy a vize. Cenu Tiskáren Havlíčkův Brod za nejkrásnější dětskou knihu si odnesli autoři knihy Vozíčkov Markéta Vítková a Zbyněk Švehla. Posluchači Českého rozhlasu Vysočina hlasováním rozhodli o tom, že Cenu čtenářů Krajské knihovny Vysočiny a posluchačů Českého rozhlasu Vysočina získala kniha Tam, kde končí cesta od Andrey Buchtové.

Cena Littera Astronomica & Talent roku

Na veletrhu byla také předána cena České astronomické společnosti. Ta letos ocenila RNDr. Antonína Bečváře in memoriam za jeho celoživotní publikační činnost v oblasti popularizace astronomie. Podruhé se na veletrhu také uděloval titul Talent roku. Literární agentura Mám talent zvolila povídkovou sbírku Omrvinky, kterou napsal Josef Farkaš.

Veletrh v číslech

Celkem 143 vystavovatelů, přibližně 14 000 návštěvníků, více než 120 doprovodných programů – tak by se dal shrnout 33. ročník. V tuto chvíli se už připravuje ten následující, který proběhne 11. a 12. října 2024.

Jak veletrh zpětně hodnotí jeho zakladatelka a ředitelka?

„Pro mě je veletrh práce, ale je to práce, kterou jsem si sama vymyslela, sama o ní rozhoduju a hlavně mě baví. To vnímám jako velké štěstí, které každý nemá. Myslím, že se 33. ročník povedl, do této chvíle se mi žádný vystavovatel neozval s kritickými připomínkami. Velkou radost jsem měla z toho, že se na veletrhu křtila moje nová kniha, román Století na vlnách, který vyšel v brněnském nakladatelství Host,“ říká Markéta Hejkalová.

Dodává, že už v neděli po skončení akce začala pracovat na tom, aby se mohla úspěšně konat i příští rok. „Je třeba napsat nakladatelům, pak následuje jednání s partnery a spolupořadateli. Po Novém roce se začíná chystat doprovodný program. Dále musím zajistit také praktické věci, mimo jiné parkování, propagaci, rozmístění vystavovatelů… Pracuji na tom průběžně po celý rok. Před veletrhem se tomu musím věnovat i 12 hodin denně, ale obvykle stačí pár hodin týdně,“ vysvětluje.

Alžběta Neporová