Horečka sobotní noci s knihovnou podruhé

Všichni naši čtenáři jistě dávno vědí, že v knihovnách se zdaleka nepůjčují jen knihy. Stejně jako se vyvíjí moderní technologie, mění se jazyk i móda, tak se i z knihoven stávají kromě vzdělávacích a kulturní center místa, kde lze příjemně trávit volný čas, odpočinout si od každodenního shonu či se zde setkat s přáteli.

V každé knihovně si můžete vybrat ze spousty aktivit, kterými lze ukrátit volný čas – přes besedy, koncerty, přednášky až po divadelní a filmová představení. V minulosti (když jsme sídlili v budově staré radnice na náměstí v Havlíčkově Brodě a neměli dostatečné prostory) jsme se museli co do velikostí akcí krotit a některé pořádat i jinde.

Díky nové budově jsme si ale výrazně polepšili. V současnosti disponujeme nejen sálem až pro 100 diváků a posluchačů, počítačovou učebnou, čítárnou, studovnami, ale i prostorem, který spatříte už při vstupu do knihovny. Právě ten výstižně nazýváme Schody a pravidelně ho využíváme především pro konání koncertů, divadelních představení, pro výstavy nebo besídky hudebních škol.

A právě proto, že máme všechny tyto prostory, rozhodli jsme se již v loňském roce volně navázat na tradici knihovnických plesů, které se dříve samozřejmě musely konat mimo budovu staré knihovny – vždy v bývalém havlíčkobrodském hotelu Slunce. Ale poté, co pominula covidová opatření a čtenářům byla zpřístupněna nová budova knihovny, logicky jsme se zabývali otázkou uspořádat podobnou akci přímo u nás. Jednak proto, že nyní máme vhodný interiér, který můžeme využít i k těmto účelům. A především z toho důvodu, že chceme nejen našim čtenářům umožnit zažít knihovnu trochu jinak než při běžné návštěvě v pracovní den.

Věřte, že atmosféra knihovny po setmění, kdy je navíc ozdobená zhruba dvěma stovkami balonků, je jiná, než když se u nás zastavíte po škole nebo po práci pro knížky. A pokud se vám u nás v knihovně líbí a rádi byste s přáteli „zapařili“ u hudby i někde jinde než v barech či klubech, pak u nás máte vždy v listopadu možnost. Letos se totiž konal „teprve“ druhý ročník Horečky sobotní noci s knihovnou.

Podtitulem akce byla „Barbie v knihovně“, takže vítány byly růžové doplňky. Fantazii se meze nekladly. K vidění tak byly nejen růžové šaty, ale i motýlci, kravaty, brýle a nechyběla ani růžová paruka. Večer zahájila havlíčkobrodská kapela Dobrý ročník. Zazněly jak tóny jazzové, tak i valčíkové. Kdo chtěl, mohl poslouchat a sledovat kapelu přímo na improvizovaném pódiu. Někdo poseděl s přáteli u stolečků, ale nejlepší samozřejmě bylo, když návštěvníci tancovali. A i když tančících nebylo tolik, věříme, že všechny skladby v provedení Dobrého ročníku posluchače potěšily.

Po 22. hodině si vzal na starost hudbu DJ a moderátor Michal Douda. Tehdy se počet tanečníků, i když už na jiný druh muziky, ještě zvýšil. Všichni přítomní se během celého večera mohli občerstvit i v naší skvělé Kavárně v knihovně, která si speciálně k tomuto večeru připravila růžová vína či růžové dortíky.

Za nás se i druhý ročník Horečky sobotní noci s knihovnou vyvedl na výbornou a doufáme, že i všichni návštěvníci si večer v knihovně v rámci možností užili. Snad neprozradím mnoho, když už teď napíši, že náš „ples“ plánujeme i na příští rok. Tentorát se bude vztahovat k oslavám, co budou probíhat po celý následující rok – Krajská knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě totiž bude slavit 130 let od svého založení. A to už je skutečný důvod k oslavám, že? Nejen naši čtenáři se budou moci v roce 2024 těšit na spoustu zajímavých akcí, které potěší všechny návštěvníky naší knihovny.

Táňa Horáková, Krajská knihovna Vysočiny