Erin Litteken – Herbář vzpomínek

Jsou vzpomínky, které těší a hřejí, pak ty, které bolí či děsí, a nakonec vzpomínky, které si nesou ze všeho něco. Ukrajinský uměle vyvolaný hladomor ve 30. letech minulého století přinesl čas bolesti, ztrát, ale i neuvěřitelného odhodlání. Čas nepředstavitelného hladu, smrti i křehké naděje.

Herbář vzpomínek je název románu americké spisovatelky, absolventky historie a zapálené badatelky Erin Litteken. Ta už od dětství v rodině poslouchala vyprávění svých příbuzných o útrapách, jaké zažili na Ukrajině v meziválečné době, kdy si zemi podmanil stalinistický režim. Rodinná vyprávění přetavila Erin Litteken ve svůj první román.

Herbář vzpomínek se odvíjí ve dvou dějových a časových rovinách. V té první se ocitáme na Ukrajině na počátku 30. let minulého století a poznáváme šestnáctiletou hrdinku Káťu, která spolu se svými rodiči a sestrou Alinou žije poměrně spokojený život na venkově. Vše se změní s příchodem Stalinových přisluhovačů, kteří se zasazují o kolektivizaci. Ti, kteří odmítají vložit své majetky do družstva, mizí neznámo kam a každý den se stává nejistý.

Kátin život se obrací vzhůru nohama. Nic není, jak bylo a strach o blízké neustále narůstá. Mezitím ubývá jídla a mezi lidi se plíží krutý, režimem řízený hladomor, který podle dnešních odhadů tehdy zabil 4 až 10 milionů lidí. Jak zvládne Káťa ustát všechny ztráty, které jí život postaví do cesty? Je možné přežít to, co podle režimu přežít nemáte? Existuje v tom všem zmaru, hladu a bolesti i kousek naděje a lásky?

Druhá dějová linie se odehrává roku 2004 v Americe, kde se třicetiletá hrdinka Cassie potýká s hlubokou ztrátou. Její manžel před několika měsíci tragicky zahynul při nehodě a jejich malá dcerka od té doby přestala mluvit. Cassie se stěhuje ke své babičce, sužované zdravotními problémy, aby jí pomohla v domácnosti a vlastně se i ona sama znovu zkusila postavit na vlastní nohy. Když se jí dostane do rukou babiččin starý deník psaný ukrajinštinou, nastává čas poznat příběh vlastní rodiny. A možná i nechat vstoupit do svého života novou naději…

Vypravěčský styl Erin Litteken je přímočarý, srozumitelný a sympatický. Jako nekomplikovaná vypravěčka si ihned získá čtenářovu pozornost. Děj se odvíjí v dobře dávkovaném tempu a odkrývá hluboký, smutný a nelidsky krutý příběh, u něhož není těžké v závěru uronit slzu.

O co je ukrajinská část knihy drásavější a bolestnější oproti současné lince, o to více je také atraktivnější a přesvědčivější. A návdavkem přináší informace o části dějin, o nichž se příliš nemluví. Naopak americká linka občas malinko sklouzává do červené knihovny. Ale není to nic, co by kazilo ze čtení dojem, ani oplývalo přílišným patosem a povrchností.

Jako směs to funguje více než dobře a milovníci historických románů si přijdou na své, byť je místy emočně náročné příběh číst. Ukrývá se v něm mnoho bolesti, dilemat a ztrát, s nimiž se člověk mnohdy nevyrovná za celý svůj život. Příběhem však rezonuje mnoho palčivých otázek, nad nimiž nejde nepřemýšlet a neprocítit je.

Herbář vzpomínek dokáže čtenáře napínat, dojmout i překvapit. Je to román, který si zaslouží pozornost. Svého čtenáře rozhodně nezklame.

Eva Šamánková