Marie Horová – Jak se do lesa volá

Houbová smaženice potěší chuťové buňky nejednoho milovníka hub. Někdy však mohou být houby tím vůbec posledním jídlem v životě. A nemusí jít jen o mylnou záměnu. Tato smaženice je smrtelná a vražedná. A nebude to jen ona, co přinese své oběti bolest a beznaděj…

Jak se do lesa volá je název třetí knihy české autorky Marie Horové. Vyšla v zeleném kabátku v edici Původní česká detektivka v nakladatelství Moba a stejně jako v předchozích dílech přivádí na scénu sympatického a mírně zádumčivého psychologa Martina Steina. Ten jako odborný poradce pomáhá policii při rozkrývání vražd.

Detektivní tým kapitánky Patricie Charvátové řeší opravdu podivný zločin. Jeho obětí se stala stará dáma ve svém domě. Neznámý pachatel ji nejprve donutil sníst houbový pokrm s jedovatou houbou a poté jí rozdrtil kolena. Policie je bezradná. Kdo zabil téměř nemohoucí ženu takto surovým a bestiálním způsobem? Šlo o zpackanou loupež? Nebo se za zločinem skrývá něco daleko osobnějšího?

Otázky přibývají a narůstá i počet obětí. Jen způsob vraždy se nemění. Psycholog Martin Stein se snaží policii pomáhat, jak se dá. Vydává se po stopách a neúnavně zpovídá dotčené osoby. Počáteční temný úvod způsobí čtenáři mrazení v zádech, další pátrání ho pak udržuje v příjemném napětí.

Příběh běží ve svižném tempu a nabízí stále nové stopy. Detektivka z českých luhů a hájů je čtivá a svými kulisami i dějem velmi přesvědčivá. Autorka je sympatická vypravěčka a daří se jí bez zakolísání držet čtenářův zájem. Jak už ukázala i v předešlých knihách, dokáže splétat velmi osobní, niterné a promyšlené zápletky, jež vynikají velkou komplexností a uvěřitelností. Jistou paralelu v tom lze nalézt třeba s knihami geniálního mistra thrilleru Chrise Cartera. Marie Horová je však mnohem civilnější.

Nakladatelství Moba doposud vydalo tři autorčiny knihy. Spojovacím článkem je hlavní postava psychologa Steina a týmu policejních vyšetřovatelů. Každý díl však nabízí zcela samostatný a pevně uzavřený případ, proto není nutné číst i předešlé díly či se striktně držet pořadí knih. Milovníci napětí však jistě neodolají a nakonec si přečtou celý cyklus.

Úvodní příběh nazvaný Pro oči nevidím nabídl čtenáři dva zdánlivě na první pohled nesouvisející případy. Matka zmizelého malého chlapce osloví Martina Steina s prosbou o pomoc. Žádá ho, zda by prověřil únos jejího syna. Navzdory tomu, že policie už má podezřelého pod zámkem a je přesvědčena, že chlapce zabil, ona tomu odmítá uvěřit. Stojí si za tím, že obviněný lže a její syn je stále živý a uvězněný na neznámém místě. Vedle toho policie také řeší sérii zabitých žen. Kam pátrání celý tým zavede? Jak moc temná bude na konci pravda?

Druhá autorčina kniha nese název Se džbánem pro vodu a je situována do společenství bezdomovců, které se někdo rozhodl sprovodit ze světa. Mrtvých těl u místní řeky přibývá a sedmikráska na místě každé z vražd násobí otazníky. Komu tito neškodní lidé tolik vadili?

Jak se do lesa volá je třetí knihou a doufejme, že ne poslední. Marie Horová je totiž milým překvapením na českém detektivním poli a milovníci napětí by si její sérii rozhodně neměli nechat ujít!

Eva Šamánková