Čtenář roku KKV

Krajská knihovna Vysočiny také letos ocenila svého nejlepšího čtenáře v soutěži Čtenář roku. Toto ocenění se uděluje každoročně v rámci Března – měsíce čtenářů, vždy v jiné kategorii, v minulých ročnících jsme tak odměnili nejmladšího čtenáře, čtenářky babičky, čtenáře muže – mistry četby, čtenáře učitele a další. Základním kritériem pro výběr letošního Čtenáře roku byl počet fyzických návštěv registrovaného čtenáře za uplynulý rok, přihlíželi jsme však i k dalším aktivitám, kterými byly například návštěvy vzdělávacích či kulturních a dalších akcí, či celková podpora knihovny. Čtenářkou roku se stala Dana Bartáková, dlouholetá členka naší knihovny. O tom, kdo ji ke čtení přivedl, jak se časem vyvíjel a měnil její čtenářský vkus, co ráda dělá ve volných chvílích, se s námi podělila v následujícím rozhovoru:

Kdo Vás přivedl ke čtení?
Rodiče. I když knihovnu jsme velkou neměli, protože platy byly nízké a knížky drahé, ke čtení mě vedli.

Co Vám četli?
Mými oblíbenými knížkami v dětství byl Míša Kulička a Ferda Mravenec, nejdřív mi byli předčítáni, pak už jsem si je četla i sama, to mi bylo tak 13, já jsem dlouho zůstala „dětská“, pak jsem dostala od Zápotockého Barunku, ale to je pěkný příběh, těch dvou sourozenců.

Co ráda čtete dnes – jaké autory a žánry?
Teď jsem si velmi oblíbila Lenku Reinerovou, momentálně dočítám už pátou knihu od ní, Bez adresy, to byla naše osobnost, co všechno ona zažila! Díky ní jsem se hodně dozvěděla o naší historii, o období války, naši o tom nemluvili, celkově se o tom moc nemluvilo, ono to bylo celkově dost problematický v těch 50. letech. I když čtení o jejích osudech je smutný, velmi mi to dobilo baterie, jak se dokázala porvat se životem. Další, kdo mě zaujal a koho ráda čtu, je Aleš Palán.

Toho jsme tu měli i na besedě…
Ano, já vím! Setkala jsem se s ním. Říkala jsem mu, že toho poustevníka, o kterém píše – na Makové hoře na Příbramsku – jsem potkala, mám ho i vyfoceného. Potom mám moc ráda taky Václava Větvičku, Václava Cílka, poezii. Žánrově ale vyhraněná nejsem, že bych třeba četla jenom detektivky, to ne. Doma mám velkou knihovnu.

Kdy si najdete čas na čtení?
Každý den! Každý den si urvu chvilku, po snídani, po obědě, odpoledne…

Měnil se Váš čtenářský vkus?
Tak to povšechně. Moc ráda jsem odebírala knihy z Klubu přátel poezie, to byly a jsou krásné knížky, ale pak už jich bylo moc a moje knihovna malá :-). Taky mám moc ráda malíře a malířství, mám malou galerii malířů.

Odkud čerpáte tipy na čtení?
Rádio, časopis Týdeník Rozhlas, ten bohužel zrušili, nedali mu šanci oslavit stovku, a měl devadesát devět, to je velká škoda.

Jak se Vám líbí nová budova knihovny?
No úžasná, líbí se mi tady moc! Dobře se tu orientuju, objevila jsem taky audioknihy a ty si teď poslouchám moc ráda, třeba zrovna Lenku Reinerovou. V sekci Novinky si taky kolikrát vyberu dobré knihy. I na terasu jsem se už šla podívat, hned po jejím otevření, jsem ráda venku, na čerstvém vzduchu.

Co Vás baví ve volném čase?
Vaření, vařím ráda, a ještě radši jím :-), a pak taky zahrádka. Moc ráda také cestuji.

Děkujeme mnohokrát za rozhovor.

Dana Bartáková
Jana Fialová, Krajská knihovna Vysočiny