Letní žurnalistická škola otevírá brány do světa médií

Stojíte na náměstí v Havlíčkově Brodě a rozhlížíte se po kolemjdoucích. Právě vám dochází, že udělat anketu vůbec není jednoduchý úkol. Když však oslovíte prvního člověka, nervozita ustupuje, a naopak se zvyšuje odhodlání zjistit, co si lidé o daném tématu doopravdy myslí. A tak se ptáte dál, dokud nemáte dostatek odpovědí. Až posléze přijdete na to, že jste nezapnuli nahrávání na diktafonu a veškeré vaše úsilí přišlo vniveč.

I takové zkušenosti získávali účastníci Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského. Padesátka lidí se zájmem o žurnalistiku, převážně studentů středních a vysokých škol, přijela do Havlíčkova Brodu v termínu od 13. do 19. srpna. Během kurzu si rozšířili obzory v oblasti politiky, kultury i žurnalistiky, seznámili se se zajímavými osobnostmi z mediálního světa, a hlavně si vyzkoušeli práci novináře na vlastní kůži. To mnohdy obnášelo právě i udělat chybu. Tato letní škola jim posloužila jako takové tréninkové hřiště. Na něm chybovat mohli, bylo to dokonce žádoucí, aby se tomu v budoucnu, kdy budou skutečně pracovat v oboru, vyvarovali.

Dopolední program se lišil podle toho, jakou disciplínu si studenti vybrali. V nabídce byly skupiny televize, rádio, nová média, tisk, PR & marketing a foto. Každou vedli zkušení lektoři, mnohdy sami absolventi Letní žurnalistické školy. Adéla Davidová sem přijela poprvé už v roce 2012 jako studentka gymnázia, později vystudovala žurnalistiku a začala pracovat v médiích. Letos už poněkolikáté působila jako lektorka skupiny rádio.

„Do Havlíčkova Brodu se každý rok vracím hlavně za kamarády, kterých jsem tu za ty roky našla spoustu,“ říká. Na otázku, jaký program spolu s dalšími lektory připravili pro skupinu rádio, odpovídá následovně: „Tradičně nás navštívila specialistka na hlasovou výchovu Renáta Klabíková. Opět jsme také přivítali Janu Guldu, zprávařku Radiožurnálu, která studentům představila základy rozhlasové žurnalistiky a pomáhala jim s výběrem tématu reportáží. Každý měl totiž za úkol vytvořit vlastní reportáž. Tu jim pak zhodnotil Dušan Vrbecký, vedoucí redakce zpravodajství, za kterým jsme v pátek jeli do studia Českého rozhlasu v Jihlavě. Dvě reportáže rozhlas dokonce odvysílá.“

Po práci ve skupinách čekaly na účastníky společné workshopy, zaměřené například na práci s umělou inteligencí nebo datovou žurnalistiku, a každý den též dvě besedy v Klubu Oko. Na letošní ročník přijela celá řada zajímavých hostů: Kovy, Barbora Kroužková, Čestmír Strakatý, Milan Kňažko a další. Vrcholem byla páteční debata na téma: „Jak mluvit s politiky a na co se jich ptát,“ které se účastnili známí moderátoři Terezie Tománková, Martin Řezníček a Jan Pokorný.

Pracovní dny profesionálních novinářů bývají nabité, což si studenti v průběhu týdne také vyzkoušeli. Od osmi ráno do večerních hodin se nezastavili, běhali z jednoho konce města na druhý, a přesto se mnozí nevzdali ani nočního vyžití. Vždyť kdo by odmítl pozvání na pivo od někoho, koho doteď znal pouze z televize? To je něco, co zažijete jen na Letní žurnalistické škole.

Alžběta Neporová, absolventka Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského