Sarah Pearse – Letovisko

Nově otevřené letovisko na ostrově u anglického pobřeží láká k návštěvě. Většina lidí sem míří kvůli odpočinku a klidu. Někdo sem však zavítal kvůli pomstě. Za novotou a přepychem se ukrývá strašák dávných zločinů…
Odlehlá lokalita, která se postupně stává nebezpečnou a uzavřenou pastí, obtěžkána nepříjemnou minulostí a naplněná mrazivým tajemstvím, se už podruhé stala výchozím pilířem pro anglickou spisovatelku Sarah Pearse. Po prvotině Sanatorium, která byla situována do švýcarských Alp, se v nové knize ocitáme na ostrově u anglického pobřeží v čerstvě vybudovaném dovolenkovém rezortu Lumen.

Kniha nese název Letovisko a přináší další napínavý příběh s hutnou atmosférou o dávných i současných zločinech. Dominantou anglického ostrova je tajemná Smrťákova skála, u níž před mnoha lety došlo k několikanásobné vraždě. Na tomto místě, o kterém se traduje, že je prokleté, navíc před desítkami let fungovala škola, která se neblaze zapsala do paměti svých školáků.

Na ostrov nyní přijíždí influencerka Jo se svou rodinou – sestrou Hanou, sestřenicí Mayou a švagrem Calebem. Třetí ze sester Bea se na poslední chvíli musela z pracovních důvodů omluvit. Že nepůjde o idylický pobyt, je všem rychle jasné. Ihned po příjezdu je totiž pod jedním z pavilónů nalezena mrtvá žena. Zdá se, že spadla z ochozu dolů. Na policejní inspektorce Elin Warnerové je, aby zjistila, zda šlo o nešťastnou náhodu nebo úmyslný zločin.

Když je o pár hodin později nalezeno další mrtvé tělo, tentokrát zemřel při potápění prazvláštním způsobem mladý muž, pochopí Elin, že ji čeká tvrdá policejní práce. Musí co nejrychleji zjistit, zda mají obě úmrtí nějakou spojitost se zločiny, které se na ostrově před desítkami let staly. Děsivý nález v jedné z jeskyní jí taky řádně zamotá hlavu…

Sarah Pearse buduje od samotného začátku hutnou atmosféru, z níž chvílemi doslova mrazí. Děj sledujeme prostřednictvím vypravěče z pohledu Elin a návštěvnice rezortu Hany. Vše běží ve svižném tempu a hádanky se vrší na sebe. Kostky jsou vrženy a další obětí se může stát prakticky kdokoliv. Stejně tak se podezření ze zločinu nevyhýbá nikomu z přítomných.

Ve své prvotině autorka potenciál vytvořených kulis využila pomálu. V Letovisku se jí práce daří lépe, byť logika a uvěřitelnost nejsou pokaždé zcela neotřesitelné. Každopádně až do samotného závěru není jasné, jak spolu všechny epizody a záhady souvisí. Epilog je chutnou třešničkou na dortu, která jistě potěší nejednoho milovníka napětí.

Letovisko je čtivý thriller, který přináší napětí i zajímavý závěr. Ten vzbuzuje očekávání k třetí knize, protože policejní inspektorka Elin Warnerová rozhodně ještě nedostala odpovědi na všechny své otázky, týkající se její osoby a toho, kdo jí touží ublížit…

Eva Šamánková