Prázdninový program se líbil. Nalákal rekordní počet dětí

Po celé léto Městská knihovna Pelhřimov pořádala programy pod názvem Prázdninová středeční dopoledne. Jeden z nich, který se uskutečnil 26. července, byl rozhodně nezapomenutelný. V ten den knihovna doslova praskala ve švech, navštívila ji více než stovka především rodičů či prarodičů s dětmi.„Prázdninová středeční dopoledne pořádáme řadu let. Těší se velké oblibě. V minulosti jsme měli návštěvy sedmdesáti osmdesáti lidí, ale stovka jich nepřišla nikdy,“ potěšeně říká Iva Rajdlová, vedoucí knihovny.

Zmiňujete se, že se jedná o tradiční akci. Co je důvodem, že ji do prázdninového programu opakovaně zařazujete?

Nechceme přijít o kontakt s našimi čtenáři, především dětmi. Ty mají prázdniny, více volného času, a proto na ně cílíme našimi aktivitami. Nabízíme jim možnost něco pěkného si vyrobit v tvůrčích dílnách, případně si zahrát nějakou společenskou hru. A formát středečních dopolední se nám osvědčil.

Je zájem o program v knihovně závislý na počasí? Pomáhají vám deštivé dny?

Na počasí to je závislé jen částečně. V letošním roce jsme ale měli rekordní návštěvu 26. července, kdy dorazila více než stovka dětí. To byl počet, ze kterého jsme byli mile překvapeni.

To jste nabídli tak atraktivní program?

Měli jsme dílničku, při které si děti vyráběly magnetky – takzvané placky. Nemyslím si, že by se jednalo o výjimečný program. Podobné jsme tu už měli a nabízíme je opakovaně. V ten den ale neplánovaně dorazilo zhruba patnáct dětí z letního tábora.

Kdo na vaše programy v létě chodí? Naznačujete, že se nejedná jen o děti z Pelhřimova.

Ty sice tvoří většinu, ale chodí k nám i děti, které v Pelhřimově tráví jen prázdniny. Často v doprovodu prarodičů. A pak jsou to letní tábory. Zejména pokud je zrovna horší počasí, zastaví se u nás vedoucí s dětmi.

Mezi letní návštěvníky knihovny patřily i klienti Domova Jeřabina.

Pracuje tam dcera Václava Bendla, našeho zaměstnance z hudebního oddělení. Klienti Jeřabiny k nám chodí pravidelně, zastavili se i letos o prázdninách. Ta setkání jsou už hodně na přátelské bázi. Skládali u nás puzzle, kdo z knihovny mohl, přišel se za nimi podívat a se stavěním jim pomohl. Na závěr jsme se společně vyfotili. Bylo to milé dopoledne.

Mgr. Iva Rajdlová, Městská knihovna Pelhřimov
Kamil Vaněk, šéfredaktor Pelhřimovských novin