E-knihy nabízí alternativu čtení na dovolené

Chystáte se na dovolenou a přemýšlíte, jaké knihy si vezmete? A co to letos zkusit trochu moderněji – s elektronickou knihou? O výhodách této varianty v rozhovoru vyprávěl Miroslav Kršek, pracovník Městské knihovny Pelhřimov.E-knihy fotografie

Začněme od toho nejzásadnějšího. Jaké přednosti poskytuje e-kniha?

E-kniha je skvělá varianta především pro cestování. Na dovolenou si jich můžete vzít hned několik a nemusíte se bát toho, že zaberou místo v batohu. Další obrovskou výhodou je, že mnohdy se prostřednictvím e-knihy dostanete k titulu, který je jinak obtížně dostupný. Na některé papírové knihy, zejména pak očekávané novinky od známých autorů, se v knihovnách tvoří pořadníky.

Představme si situaci, že jsem se rozhodl vzít si na dovolenou e-knihy. Poradíte mi, jak mám postupovat?

V prvé řadě je potřeba být čtenářem naší knihovny. Roční registrační poplatek činí 150 korun. To umožňuje stáhnout si až čtyři tituly měsíčně. Druhým krokem je stažení příslušné aplikace od firmy Palmknihy do mobilního telefonu nebo jiného čtecího zařízení. Po stažení je potřeba vytvořit si účet, což je podmíněno uvedením e-mailové adresy. Zde upozorním na jedno úskalí. E-mailová adresa musí být shodná s tou, kterou má čtenář v evidenci v naší knihovně. Následně dojde k propojení účtů a pak už je možné samotné stahování knih.

Zmínil jste registrační poplatek. Platí se i za stažení jednotlivých knih?

Pro čtenáře je zmíněných 150 korun konečným poplatkem. Knihovna jako instituce platí za každou výpůjčku 50 korun, ale to už je benefit naší služby. Tuto platbu čtenář nehradí.

Povídáme si v knihovně, kolem nás jsou desetitisíce svazků. Je nabídka e-knih shodná?

Shodná není. Záleží na tom, co nabízí Palmknihy. Nabídka ale není malá a neustále se obměňuje. Zrovna dnes jsem koukal, že v nabídce je 12 067 e-knih. Navíc je tu jako doplněk služba Městské knihovny v Praze, která má v nabídce takřka 3 000 titulů.

Dá se kategorizovat, který žánr je prostřednictvím e-knih nejdostupnější?

V současné době už jsou zastoupeny knihy prakticky všech žánrů. Kromě beletrie jsou dostupné i knihy naučné, což otevírá příležitost pro studenty. Věřím, že si každý čtenář vybere.

Pokud pojedu k moři, je lepší stáhnout si e-knihy doma nebo to nechat až na chvíle klidu v zahraničí?

Základní podmínkou je přístup k internetu. Možné je tedy stahovat knihy až třeba v hotelu. Na druhou stranu musím přiznat, že tuto variantu nemám vyzkoušenou. Nikdy jsem k tomu neměl příležitost.

Když se někdo rozhodne strávit dovolenou ve společnosti e-knihy a není tak úplně technicky zdatný, může přijít za vámi do knihovny pro radu?

Děláme občas přednášky, v nichž vysvětlujeme vše podstatné. Každopádně ale neodmítneme nikoho, kdo za námi přijde i jindy a požádá o pomoc. Snažíme se udělat vše pro to, abychom aplikaci uvedli do provozu. V případě nutnosti komunikujeme s firmou, která půjčování knih zprostředkovává. Zatím jsme každý problém vyřešili, i když to třeba den dva trvalo.

Bc. Miroslav Kršek, Městská knihovna Pelhřimov
Kamil Vaněk, šéfredaktor Pelhřimovských novin