B. A. Paris – Vězeňkyně

Malá místnost se zabedněným oknem, ponořená do naprosté tmy. V jednom rohu jen holá matrace a deka. V tom druhém pak dveře vedoucí do maličké koupelny, kde slabé světlo nesvítí déle než pár minut. Mladá žena jako vězeňkyně neznámých únosců. Nepřijde v této klaustrofobní místnosti o rozum? Přežije chování svých únosců?
Jméno B. A. Paris je pro milovníky napětí už sázkou na jistotu a známkou kvality. Spisovatelka s francouzsko-italskými kořeny si čtenáře podmanila hned svou prvotinou Za zavřenými dveřmi. Poté následovaly další úspěšné tituly V pasti lží, Přiveď mě zpátky, Dilema a Terapie. Nejnovější do češtiny přeloženou knihou je psychologický thriller Vězeňkyně, kterou vydalo stejně jako ty předešlé nakladatelství Albatros Media pod značkou Motto.

Hlavní hrdinkou knihy Vězeňkyně je dvacetiletá čerstvá novomanželka Amelie, která se před pár týdny provdala za okouzlujícího miliardáře Neda Hawthorpea. Před svatbou pracovala několik měsíců v redakci jeho časopisu. Ameliina cesta životem však byla před tímto zaměstnáním posetá ošklivými trny.

Amelie se hned na úvodní stránce knihy stává obětí únosu. Neznámí muži ji odvlečou z vlastní ložnice, svázanou v pyžamu a s nasazenou kápí na hlavě. Mladá žena skončí v temnotě na neznámém místě, v pokoji, v němž pohmatu objeví pouze holou matraci a odkud vedou dveře jen do miniaturní koupelny, kde funguje světlo vždy jen pár minut, pokud je použita zástrčka.

Dny a noci se Amelii slévají dohromady. V pohlcující tmě jí pomáhají sledovat rytmus času jen pravidelné návštěvy mlčenlivého únosce s tácem jídla. Jak záhy zjistí, v místnosti pod ní je držen i její novomanžel Ted. Ten však nemluví tak, jak by se od čerstvého manžela čekalo. A Amelie si musí připustit, že vlastně netuší, zda jí větší nebezpečí hrozí od únosců nebo od Teda…

B. A. Paris je výtečná vypravěčka, která rozehrává svůj napínavý part už od úvodní stránky. Děj má od začátku spád a zasypává čtenáře mnoha otazníky. Příběh se odehrává po většinu doby ve dvou časových liniích. Kapitoly se současným děním v temné místnosti jsou prokládány retrospektivou Ameliina života a předešlých měsíců, které ji postupně dovedly až k osudnému únosu.

Hrdinka má čtenářovy sympatie zaručeny. Je to milá a odhodlaná žena a jak je postupem stránek čím dál patrnější, neměla nikdy na růžích ustláno. Navíc je houževnatá, což na vlastní kůži pocítí i sami únosci. Děj je protkán tajemstvím i napětím. Každý další odhalený aspekt je překvapivý a přináší nový úhel pohledu. Ten se proto v průběhu několikrát přetváří.

Kdybyste si mohli vybrat, vzali byste si teď a tady rovný milion korun najednou, nebo dali přednost jedné koruně, kterou budete po dobu jednoho měsíce každý den násobit? Možná zásadní otázka, možná jen nástroj na odvedení pozornosti. O co únoscům ve skutečnosti jde? Čí tvář bude vidět, až se světla rozsvítí? Přežije Amelie celý únos?

Pohlcující atmosféra, psychologický vhled do traumatizované duše, postupně dávkované napětí i překvapení. Autorka vypráví svižně a lehce. Její líčení je chytlavé a návykové. V předešlých knihách nastavila laťku velmi vysoko. Ve Vězeňkyni ji sice neatakovala ani nepřekonala, ale přesto napsala výborný psychologický thriller, který by si milovníci napětí a její fanoušci rozhodně neměli nechat ujít.

Eva Šamánková