Hernička – nová služba pro nejmenší čtenáře

V Březnu – měsíci čtenářů jsme nabídli veřejnosti na dětském oddělení novou službu – Herničku. Pod témto názvem si můžeme představit program pro nejmenší čtenáře/nečtenáře. Rodičům s dětmi od 1 do 6 let jsou otevřeny dveře naší knihovny v dopoledních hodinách jednou měsíčně. Akce jsou zdarma, trvají asi hodinku a součástí je čtení z knih a podle zvoleného tématu další činnosti, které dětem hravě připomenou barvy, čísla, pohádky a další. Do programu jsme zapojili i lekotéku – didaktické hračky a pomůcky. Máme široký výběr, který se skvěle hodí pro naše malé návštěvníky. Děti od nás neodchází s prázdnou, protože na závěr si společně něco vyrobíme a výrobky si odnáší domů.

A jaké Herničky máme za sebou? Třeba o Červené Karkulce, Ahooj jaro, O Budulínkovi, Jede, jede mašinka a Šmoulovačku. A čeká nás spousta dalších…

Díky této nové službě jsme se zapojili do projektu Bookstart/S knížkou do života, jehož cílem je seznamování i těch nejmenších čtenářů s knihami a tím i s nepřeberným množstvím příběhů a informací. Motivační sety z Bookstartu, které obsahují knížky, časopisy a další materiály podporující čtenářství, dostanou jako dárek rodiče s dětmi pravidelně navštěvující Herničku.

Pobočka knihovny na Horním Kosově připravuje již několik let Herničky pro děti od 2 do 4 let a nabízená aktivita je vždycky plně využita. Čas strávený v knihovně si tak s Herničkou příjemně užijí děti i jejich maminky.

Tereza Vazquez, DiS., Městská knihovna Jihlava