Výstava „Dobrovolnictví jako součást života na Vysočině“

Návštěvníci výstavy mohou na několika panelech zhlédnout fotografie, zachycující příběhy dobrovolnických aktivit z různých koutů našeho kraje. Studentky pravidelně jezdí na letní tábor a pro děti z dětských domovů a z pěstounských rodin připravují program plný her, zpěvu, dovádění a výletů. Dlouholetý dobrovolník z Jihlavy věnuje svůj volný čas handicapované ženě, aktivní seniorka pomáhá při práci s klienty v terapeutické dílně v Pelhřimově a Jaroměřicích nad Rokytnou. Dětem předškolního věku se zase věnuje „čtecí babička“ ze Žďáru nad Sázavou. Výstava představuje i psa Scottyho a fenku Briu, kteří se stali miláčky jihlavské nemocnice, kde pomáhají pacientům při sociální rehabilitaci.

Výstava v Krajské knihovně Vysočiny v Havlíčkově Brodě ukazuje, že dobrovolníkem může být opravdu každý. Ať už studenti, pracující, nezaměstnaní, maminky i tatínci na rodičovské dovolené nebo třeba senioři. Výstava putuje napříč krajem a letos byla k vidění v nemocnici v Havlíčkově Brodě, v nákupním centru City Park v Jihlavě, dále má namířeno do prostor nemocnice v Novém Městě na Moravě a koncem roku bude zdobit prostory Komunitního centra Moravia v Třebíči.

Podpora dobrovolnictví na Vysočině pokračuje

Zatímco výstava vznikla v rámci ukončeného projektu zaměřeného na dobrovolnické služby v sociální oblasti, aktuálně (až do konce roku 2025) běží nový projekt s podporou evropských fondů. Nese složitější název „Rozvoj inovativních postupů v rámci sociální ochrany a prevence v Kraji Vysočina, (reg. č.: CZ.03.02.02/00/22_006/0000537)“.

Cíle má však jasné: Propagovat myšlenku dobrovolnictví a inspirovat další zájemce o zapojení do aktivit, ve kterých najdou smysl. A dále také zapojit do dobrovolnické činnosti samotné úředníky, protože i ti dokáží pomoc tam, kde je třeba.

Více informací o dobrovolnictví a aktivitách pracovníků krajského úřadu naleznete na:
www.kr-vysocina.cz/dobrovolnictvi

Mgr. Irena Hambálková, gestor projektu