Městská knihovna lákala děti na tajemno

Knihovna v netradičním hávu, atak na zvědavost dětí a plnění úkolů za dohledu pohádkových postav. To byla v kostce akce Městské knihovny Pelhřimov, která nesla název Tajemná knihovna. Uskutečnila se ve středu prvního března. „Naším cílem bylo ukázat knihovnu trochu jinak. Nechtěli jsme, aby byla vnímána jen jako důstojné místo a zároveň nudné. Vsadili jsme na tajemno. Snahou bylo ukázat, že knihovníci a knihovnice se také umí bavit,“ vysvětlila vedoucí knihovny Iva Rajdlová.

Zmíněné tajemno spočívalo v tom, že se knihovna takřka zahalila do tmy. Osvětlení zajišťovala jen malá elektrická světýlka. Děti se v této atmosféře pohybovaly po knihovně, potkávaly pohádkové postavy a na jednotlivých stanovištích plnily úkoly. „Po jejich splnění děti dostávaly papírové penízky, které při odchodu z knihovny mohly vyměnit za sladkou odměnu,“ doplnila.

Zájem o netradiční akci byl veliký. „Vzhledem k tomu, že jsme ji pořádali poprvé, museli jsme kapacitu omezit na třicet pět dětí. Přihlášky jsme přijímali dopředu. Kapacitu akce jsme bez problémů naplnili, dokonce jsme měli v záloze několik náhradníků,“ zmínila Iva Rajdlová.

Zpětná vazba ze strany rodičů i dětí samotných ji potěšila. Tajemná knihovna se líbila. „Pro mě bylo největší odměnou, že jsem při odchodu slyšela chlapečka, který říkal: „Mami, to bylo super.“ Podobné pohlazení jsme dostali hned několikrát. Pochvala přicházela i od rodičů, kteří nám za akci děkovali,“ svěřila se.

Kamil Vaněk, šéfredaktor Pelhřimovských novin