Evžen Boček – Aristokratka pod palbou lásky

Šlechtický rod Kostků z Kostky je stále chudý jako kostelní myš, v osobních vztazích však dochází k bouři. Jak se rodina vyrovná s momentálním zájmem nizozemského lidu a všetečné televizní redakce, která chce o hraběcí rodině natočit dokument? Jakého ženicha si vybere komtesa Marie? Zámek Kostka a jeho obyvatelé pošesté a naposledy…Spisovatel Evžen Boček, povoláním kastelán na zámku Milotice, se nesmazatelně zapsal do podvědomí čtenářů svou literární prvotinou Deník kastelána a poté ještě více sérií Aristokratka. V ní František Antonín, potomek šlechtického rodu Kostků z Kostky, získá po revoluci v roce 1996 zpět do svých rukou rodové sídlo Kostku, kam se z New Yorku se svou ženou Vivien a dospívající dcerou Marií stěhuje. Spolu se zámkem však získává i svérázné služebnictvo.

Po pěti úspěšných dílech se Evžen Boček rozhodl zakončit sérii knihou Aristokratka pod palbou lásky. Samotný příběh i tentokrát začíná tam, kde skončil díl předchozí a jeho vypravěčkou je opět Marie. Z ní je po návratu z Nizozemska mezinárodní celebrita. Na královském dvoře Jejího Veličenstva Beatrix ohromila nejen svojí krásou, ale také darovanými šperky od tetičky Nory, která se na Kostce usadila, jak už se zdá, asi natrvalo. Kromě toho Marie učarovala i zdejší nejlepší partii – mladému poručíkovi královského letectva Markovi.

Popularita hraběcí rodiny Kostků z Kostky je u nizozemského lidu po návratu obrazu „Bordel v kuchyni“ tak velká, že se nyní na Kostce ubytoval televizní štáb, aby o rodině natočil dokument. Vegetariánská kameramanka a živelná režisérka v přímém přenosu sledují Marii a její dilema v otázce lásky. Má dát přednost zchudlému Maxovi nebo bohatému Markovi? Rodina i bulvární plátek radí zvolit bohatého Marka. Jenže Marie bude volit srdcem.

Otec se rozhodl nepřetržitým dozorem tetičky Nory zjistit, kde ukrývá další cenné šperky. Matka odjela nakupovat do Ameriky a služebnictvo vymýšlí další lotroviny. Není jisté, jestli tentokrát bude ořechovky a Prozacu na ukočírování všech tragických i bizarních situací dostatek.

Evžen Boček zůstává věrný svému stylu. Všechny čtenáře, které bavily předchozí díly Aristokratky, nadchne i tentokrát. Vůně smažených koblih, ořechovka jako všelék a střelení hrdinové znovu dominují dění na Kostce. Sympatický, mile naivní a komický vypravěčský styl hladí na duši i lechtá bránici. Nic na tom nemění ani fakt, že některé vtipy se opakují.

Autor si tentokrát se čtenářem doslova pohrál. Protože v kolika knihách na vás čekají rovnou dva konce? Pod palbou lásky navíc není jen Marie se svým dilematem ohledně ženichů, ale romantická vzplanutí řeší i další obyvatelé Kostky. Někdo kvůli lásce začne pojídat dokonce i kořínky rostlinek…

Aristokratka pod palbou lásky je důstojným a znovu velmi humorným zakončením celé série, jež mapuje na den přesně jeden rok života rodiny Kostků v Čechách. Evžen Boček slibuje vydání prequelu, ve kterém by se měl vrátit do roku 1983. Nezbývá než se těšit, co dalšího si pro čtenáře připraví. I přesto, že Boček uvádí, že sám sebe za spisovatele nepovažuje, duší je kastelán, a to už více než třicet let, velká řádka čtenářů na jeho spisovatelský um už znovu netrpělivě čeká.

Eva Šamánková