Lisa Reganová – Pohřbené kosti

Měla to být poklidná večeře v rodinném kruhu. Stal se z toho však šokující začátek vražedného tažení, které nebere konce. Co znamená nález tří náhodně objevených zcela rozličných předmětů na místě jedné z vražd? Vraždil někdo kvůli flash disku, obyčejnému hrotu šípu či staré kožené přezce? Pátý případ inspektorky Josie Quinnové bude opět více než osobní…Americká spisovatelka Lisa Reganová je milovníkům napínavých příběhů známa díky detektivní sérii s inspektorkou Josie Quinnovou. Inteligentní a zapálená třicátnice řešila případy Mizející dívky, Dívka beze jména, Matčin hrob a Nečekané přiznání. Pátým dílem série je čerstvě do češtiny přeložená novinka Pohřbené kosti, která vyšla stejně jako předešlé díly v nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis.

Pohřbené kosti jsou i tentokrát, jak už je to u Lisy Reganové obvyklé, propojeny s osobními životy inspektorů policejního oddělení. Současný případ se týká rodiny Josiina kolegy a momentálního životního partnera Noaha. Jeho matka byla zavražděna obzvlášť surovým způsobem a samotná Josie čelí složitému dilematu. Má stát po boku svého milence a přinášet mu nepřetržitou útěchu nebo se oddat práci a zjistit, kdo jeho milovanou matku zavraždil?

Josie balancuje na tenké lávce, snaží se být prospěšná a citlivá na obou stranách. Případ vraždy se však záhy velmi komplikuje a přináší nové a nečekané stopy, které před policií rozvíjejí klubko dávných záhad, které nebude snadné rozmotat. Obětí násilných činů přibývá a každá z nich si s sebou na onen svět odnáší důležitý dílek mozaiky.

Lisa Reganová ústřední motiv obaluje pavučinou tajemství, dávných zmizení a splétá nesmírně zamotaný případ, který v jistých ohledech občas přeci jen už trochu překračuje přehlednost a srozumitelnost. Být pozorným čtenářem je nutností a tvořit si doprovodného pavouka propletenců postav na listu papíru je jen smělé nevinné doporučení od autorky těchto řádků.

Hlavní vyšetřovatelka je sympatickou hrdinkou, občas trousí poznámky o předchozích případech, jejichž vyšetřování se účastnila. Nevyzrazuje však nikdy zásadní pointy, proto je možné číst sérii bez chronologického pořadí jednotlivých dílů, ideální postup však zůstává v zachování posloupnosti knih. Aktuální vyprávění je svižné, protkané emocemi zúčastněných, nechybí mu napětí ani pro thrillery oblíbené zvraty a překvapení. Atmosféra koresponduje s nabízeným textem a taví příběh do čtivého kriminálního románu.

Na rozhřešení pohřbených kostí si čtenář musí počkat až do samotného závěru, kdy jednotlivé dílky zapadnou na své místo. Pátrání je tvořeno mnoha zdařilými dialogy i přehlídkou nejrůznějších roztodivných postav, které si nesou uvnitř sebe střípky ukrytého, desítky let skrytého tajemství. Autorka nabízí čtenářům pestrou plejádu podezřelých i údajných obětí, mezi nimiž často není vytyčený mantinel a kolonky rozřazení se až nebezpečně protínají.

Autorce lze vytknout snad jen zmíněnou zbytečně složitou kombinaci postav a událostí. Ale jak už z předešlých knih víme, je to její specialita a patří to k ní. Ostatně třeba jako ke spisovateli Harlanu Cobenovi.

Pohřbené kosti jsou dalším napínavým thrillerem Lisy Reganové, který čtenáři zapeklitých případů jistě velmi pozitivně ohodnotí. Tak příjemný čtenářský zážitek!

Eva Šamánková