E-výpůjčky v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně

Zlínská knihovna nabídla poprvé svým čtenářům možnost vypůjčit si elektronickou knihu na konci srpna 2015. Stejně jako další české knihovny si coby dodavatele této služby zvolila firmu eReading.cz. Ze začátku si čtenáři mohli vybrat z palety asi 1 500 elektronických knih. Do konce roku 2015 si aspoň jednu e-výpůjčku stáhlo 248 čtenářů, kteří si celkově přečetli 588 knih.

Jen sedm let stačilo a všechno okolo e-výpůjček je tak trochu jinak. Dodavatelem služby e-výpůjček je nyní firma Palmknihy, používá se úplně jiná čtecí aplikace, v katalogu knihovny je integrováno o deset tisíc titulů více než na začátku. A čtenáři? Ti si e-výpůjčky zamilovali. Začalo to nenápadně ještě před pandemií. Rok 2019 jsme končili s průměrnými 9 e-čtenáři a 10 a půl e-výpůjčkami denně.  Čtenáři měli celou dobu povoleny 2 e-výpůjčky měsíčně. Za celý rok 2019 jsme vykázali 892 e-čtenářů a necelé 4 tisíce e-vpůjček.

Zavření knihovny v březnu 2020 kvůli covidu pak doslova přiložilo e-výpůjčkám pod kotel. Zákonitě, když nesměli do knihovny pro tištěné knihy, mnozí lidé sáhli po těch elektronických. Knihovna jim ihned vstřícně nabídla zvýšení limitu na 4 e-výpůjčky každý měsíc (v období březen – květen), během druhé uzávěry (od října do prosince) pak 3 kusy měsíčně. Během doby uzavření knihovny toho každý den využilo průměrně 19 čtenářů, kteří si denně si půjčovali až 24 e-výpůjček. Celoroční statistika pak vykázala 1 211 unikátních čtenářů, kteří si aspoň jednou vyzkoušeli, jak se čte kniha na obrazovce místo na papíře. Dohromady přečetli více než 6 tisíc knih, celkový denní průměr v roce 2020 dosáhl 17 e-výpůjček.

O roce 2021 jsme všichni měli báječné představy, pokračovala však pandemická realita a s tím i šílenství okolo eVýpůjček. V prvním pololetí jsme čtenářům dovolili dvě výpůjčky měsíčně, ve druhém už tři. Ač jsme čelili občasným výpadům čtenářů, kteří si stěžovali na, dle jejich pohledu, nedostatečně vysoký limit, museli jsme v první řadě dobře počítat. Náš finanční zdroj na tuto rozpočtovou kapitolu nebyl bezedný a musel vystačit rovnoměrně na celý rok navzdory přílivu nových čtenářů. Snažili jsme se eVýpůjčky čtenářům zpříjemnit alespoň drobnými zlepšováky.

Po uskutečnění e-výpůjčky v katalogu čtenář obdržel potvrzovací e-mail s instrukcemi jak dál, aby se k vypůjčené knize dostal na svém zařízení, což pomohlo hlavně nováčkům. Pro ně jsme natočili i video, vylepšili návod na webu, vyladili připisování e-knih na správné záznamy tištěných knih v našem katalogu, posílili propagaci a celkově prezentovali eVýpůjčky jako zásadní součást našich online služeb. Číselné statistiky to potvrdily, za rok 2021 jsme měli 1 029 e-čtenářů a asi 5 600 tisíc e-výpůjček. Je ovšem nutno přiznat, že někteří čtenáři se, jakmile to bylo možné, od elektronických knih zase vrátili k papírovým. Mnohokrát jsme slyšeli, že elektronická kniha nevoní. Jiní naopak objevili nový, elektronický knižní svět.

Do roku 2022 jsme vstupovali s nadějí, že bude konečně “normální”. No, nebyl, ale to je jiný příběh. Zamysleli jsme se nad pravděpodobným vývojem zájmu o e-výpůjčky, vzali v úvahu dostupné finanční zdroje a hned od ledna zvýšili limit na 4 knihy měsíčně. Ověřili jsme si totiž, že čtenářů, kteří by vytěžovali maximální možné počty výpůjček, jsou jen jednotky, a můžeme si tedy dovolit udělat jim radost. Realita nás trochu převezla, neboť najednou začali přibývat úplně noví e-čtenáři. Roli v tom hrálo více faktorů, mimo jiné nové a velmi atraktivní romány – Bílá voda Kateřiny Tučkové nebo série Šikmý kostel Karin Lednické. Na tištěnou knihu by čtenáři čekali v dlouhé frontě rezervací, elektronickou knihu mohli začít číst po pár kliknutích okamžitě, takže mnozí neváhali a začali s e-výpůjčkami. Tento trend jsme podpořili i instalací wobblerů – malých reklamních štítků na eVýpůjčku konkrétní knihy vyčnívajících z regálů přesně v místech, kde by ji čtenář našel, kdyby ovšem nebyla vypůjčena. Přímo na místě si tak čtenář pomocí QR kódu na wobbleru může hledanou knihu vypůjčit elektronicky na své mobilní zařízení.

Od ledna do srpna jsme letos zatím nasbírali už 927 e-čtenářů a počítáme, že rekord z roku 2021 nejspíš padne. Zřejmě i v počtu e-výpůjček, kde už v září přesahujeme pětitisícovou hranici, a to je do konce roku daleko. Denně se nyní průměrně vypůjčí 21 titulů, skoro jako za nejtužších covidových omezení a přesně dvojnásobek toho, co v roce 2019. Máme smíšené pocity. Velkou radost z nadšených čtenářů a dobře fungující služby a současně mírně tísnivé pocity při pohledu na tenčící se rozpočet. Víme už, že letošní náklady na eVýpůjčky budou dosahovat cca 350 tisíc Kč. Ale rozhodli jsme se, že to zvládneme a čtenářům zachováme stávající podmínky, tedy 4 eVýpůjčky měsíčně, až do konce roku. Co bychom to byli za knihovníky, kdybychom čtenářům odpírali knihy. A je úplně jedno, jestli jsou papírové nebo elektronické.

Mgr. Libuše Pavlicová, vedoucí útvaru odborných činností, Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně