Půjčování e-knih v jihlavské knihovně

Půjčování e-knih zahájila Městská knihovna Jihlava 6. října 2014. Tomu předcházelo zavedení služby půjčování čteček elektronických knih (od 1. února 2011), která byla již od začátku velmi žádaná a rezervační seznam na vypůjčení čtečky byl zaplněný dlouho dopředu.Smlouvu jsme uzavřeli s tehdejší společností E-reading (dnes Palmknihy). Čtenáři se s touto novinkou postupně seznamovali, první „balíček”, který obsahoval 400 e-knih, vydržel na období téměř dvou let. Výraznější nárůst zájmu jsme zaznamenali v roce 2019, kdy se počet výpůjček navýšil téměř trojnásobně oproti předchozím letům.

Co se statistikami pochopitelně zamávalo nejvíc, bylo období, které zasáhla pandemie COVID-19 – v prvním „covidovém” roce byl počet výpůjček e-knih 1193, tedy v podstatě dvojnásobný oproti roku 2019 (605 výpůjček).

Počáteční maximální počet výpůjček na jednoho čtenáře jsme upravili během období, kdy byla knihovna úplně uzavřena pro veřejnost – z dosavadních 2 na 4 (a zpět na původní 2 výpůjčky po otevření výdejního okénka). V současné době půjčujeme maximálně 3 e-knihy na jednoho čtenáře.

Denně evidujeme cca 5 výpůjček e-knih. Měsíční bilance je cca 130 výpůjček a neustále roste.

Během období pandemie a souvisejících uzavírek výrazně vzrostl zájem o vzdálenou registraci, který v menším měřítku přetvrvává do dnešních dní. Tito čtenáři obvykle nejsou místní a často využívají registraci v knihovně pouze k půjčování e-knih. Momentálně vzdálenou registraci neumožňujeme.

Největší zájem je o novinky z beletrie, v tomto roce (2022) je prozatím nejčastěji půjčovanou e-knihou Bílá voda od Kateřiny Tučkové následovaná druhým dílem Šikmého kostela od Karin Lednické a Neklidnou krví od Roberta Galbraitha.

Služba půjčování e-knih je u našich čtenářů velmi oblíbená, občasné připomínky se objevují v souvislosti s omezeným portfoliem kompatibilních čteček (především nemožnost instalace aplikace na velmi rozšířené čtečky, jako jsou například Kindle či PocketBook), případně problémy s orientací v systému či aplikaci (pouze sporadicky).

Bc. Alexandra Frajová, Městská knihovna Jihlava