Cass Greenová – Vražedné sklony

Jak dobře znáte partnera, s nímž žijete? Dáte za něj ruku do ohně a budete při něm stát, ať se děje, co se děje? Milujete ho. Ale skutečně je tím, za koho ho považujete? Vražedné sklony jsou třetí do češtiny přeloženou knihou britské autorky Cass Greenové, vlastním jménem Caroline Greenové. Tato bývalá novinářka a současná učitelka tvůrčího psaní pro děti má kromě této knihy na svém kontě i romány Sama v černém lese a Sousedky.

Pod Vražednými sklony se dá představit ledasco. Kdo jimi trpí, a kdo je svému okolí nebezpečný, není na začátku vůbec jasné. Nejprve se čtenář musí prokousat trochu těžkopádnějším začátkem, aby za čtvrtinou zčistajasna zjistil, že děj příjemně ubíhá vpřed.

Vypravěči příběhu jsou dva. Tím prvním je třicátník Elliott, povoláním učitel, který nade vše miluje svoji manželku Anyu. Mají spokojené manželství, snad jen Elliotta občas zamrzí, že jezdí Anya své splíny léčit k rodičům a nevrhá se do jeho náruče pro útěchu, kdykoliv je potřeba. Jednoho dne však dojde ve škole k incidentu s jistým rodičem a Elliottovi se rázem stane několik podivných událostí.

Druhým vypravěčem je stárnoucí matka Irene, která marně pátrá po svém zmizelém synovi Michaelovi, kterému se už několik dní nemůže dovolat na mobil. Nalezené stopy značí, že se vydal hledat svého před lety ztraceného bratra Liama. Kam Irene její pátrání po synech zavede? Koho během toho ztratí a koho naopak nalezne?
Svébytné a zdánlivě nespojitelné linky se po čase protínají a dále tvoří jeden příběh, který se čte jako po másle. Ve výborně vybudované atmosféře čtenář postupně začíná větřit, odkud vítr vane, ale pevnou půdou pod nohama si jistý být nemůže. Ostatně sama autorka to potvrzuje a v závěru dokáže pořádně překvapit ze strany, z níž to nikdo neočekává.

Na pozadí detektivní zápletky se zrcadlí i bytostně lidská témata. Láska partnerská i mateřská, otázka viny a černého svědomí. Jsou to snad všichni hrdinové, kdo musí žít s černými šrámy na duši a vědomím vlastní viny jako stále pulzujícími otevřenými ranami.

Vražedné sklony jsou čtivým psychologickým thrillerem, který svého čtenáře baví a nezklame. Je však také pravda, že pokud máte v tomto žánru už něco načteno, příběh vás povozí na povědomých vlnách jiných knih a jejich zápletek. Ničím nevybočuje z většinového proudu thrilleru a čekat u této knihy kasovní trhák by bylo chybou.

Vražedné sklony jsou ale navzdory všemu jednoduše napínavé, mají dobře vyprofilované postavy, podmanivou atmosféru, nahlížejí na mateřskou lásku z nezvyklého úhlu a výborně se čtou. K příjemně strávenému času jsou jako dělané.

Eva Šamánková, Místní knihovna Větrný Jeníkov

big_vrazedne-sklony-rBl-486338