Zájem o e-knihy poroste, tištěné knihy přetrvají

Ke službám moderních knihoven v současné době již neodmyslitelně patří i zpřístupňování nejrůznějších elektronických zdrojů a půjčování e-knih. Nejinak je tomu i v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem. Ústecká krajská knihovna poprvé umožnila svým čtenářům půjčovat e-knihy v říjnu 2014 prostřednictvím poskytovatele eReading.cz (v současné době Palmknihy), jenž nabízí především beletrii v češtině. V roce 2017 knihovna rozšířila nabídku e-knih o učebnice a odbornou literaturu od Flexibooks, dlouhodobě jsou však mezi čtenáři populárnější publikace od prvního ze zmiňovaných poskytovatelů. Srovnáme-li množství elektronických výpůjček v letošním roce, kdy již lze oba zmiňované portály považovat za zaběhlé a mezi čtenáři známé, tak skrze Palmknihy bylo do září 2022 evidováno více než dva a půl tisíce výpůjček, zatímco u Flexibooks necelých pět set. Novinkou letošního roku pak je zpřístupnění fulltextové databáze BOOKPORT.

Událostí, jež zásadně ovlivnila půjčování e-knih, byla pandemie koronaviru, která mimo jiné zapříčinila výrazné omezení provozu knihovny v letech 2020 a 2021. V tomto období začali poměrně hojně využívat možnost elektronických výpůjček i čtenáři, kteří jim do té doby z různých důvodů nepřišli na chuť. Když srovnáme jen populárnější Palmknihy, tak zatímco v roce 2019 bylo v Severočeské vědecké knihovně evidováno 871 elektronických výpůjček, následující rok už jich bylo 2 593 a v roce 2021 se jejich počet vyšplhal téměř ke třem tisícům.

Pokud bychom se zaměřili na samotné čtenáře e-knih, tak v ústecké knihovně drtivou většinu digitálních uživatelů tvoří čtenáři, kteří byli původně fyzickými uživateli a v současné době podle potřeby využívají obě varianty. Krásným příkladem je vítěz ocenění Čtenář roku 2020, pan Milan Svoboda, který svou nominaci v kategorii nejlepší čtenář e-knih okomentoval následujícími slovy: „Vůči e-knihám jsem byl ze začátku trochu skeptický, postupně jsem jim však, především kvůli omezení provozu knihoven z důvodu pandemie koronaviru, přišel na chuť. Na e-knihách mi vyhovuje především rychlost půjčování, dostupnost, skladnost a možnost vypůjčit si nejnovější tituly v době, kdy ještě nejsou dostupné v tištěné podobě. Na klasickou tištenou knihu však nedám nikdy dopustit. Papír je zkrátka papír.

Na základě zvyšující se dostupnosti digitálních technologií lze předpokládat, že postupně poroste i zájem uživatelů nejen o půjčování e-knih, ale i o využívání dalších elektronických zdrojů. Zároveň však věříme, že klasické tištěné knihy si vždy najdou své příznivce a že jejich éra v knihovnách ještě zdaleka nekončí.

Jan Černecký, Severočeská vědecká knihovna Ústí nad Labem