Horko ani stavební práce od návštěvy knihovny neodradily. Byly dny, kdy doslova praskala ve švech

Počasí během letošního léta vybízelo spíše k návštěvám koupališť než knihovny, do které byl navíc komplikovaný vstup vzhledem k finišujícím pracím v Jirsíkově ulici. Přesto si na nedostatek návštěvníků její zaměstnanci nemohli stěžovat. Právě naopak. Akce pro děti se těšily až nebývalému zájmu. „V prázdninovém čase byla každou středu připravena dílna, nabídku jsme doplňovali programem v hudebním oddělení. Tam se uskutečnilo Deskohraní, Puzzliády a turnaj karetních her,“ informovala Iva Rajdlová, vedoucí Městské knihovny Pelhřimov.

Tvořivé dílničky lákaly hlavně maminky s dětmi. Nejen je. „S dětmi tu byli i tatínci, kteří jsou hodně šikovní, babičky či dědečkové, zastavily se u nás i letní a příměstské tábory,“ naznačila spektrum zájemců o aktivní výplň volného času.

Největší zájem byl o akci s názvem Plackování, kterou navštívily právě dva letní tábory. V dětském oddělení se ten den vystřídalo 62 lidí. Chvílemi tak doslova praskalo ve švech. „Jeden tábor se nám ohlásil předem, takže jsme si udělali harmonogram. Druhý přišel bez ohlášení, proto jsme museli využít prostory celé knihovny, snažili jsme se děti nějak zabavit, přesto některé musely čekat,“ vysvětlila Iva Rajdlová.

Tu zájem veřejnosti o letní aktivity potěšil. „Jsme za každého návštěvníka rádi. Rodiče s dětmi k nám chodili hlavně v dopoledních hodinách. Zvlášť musím ocenit maminky s kočárky. Dostat se k nám kvůli stavebním omezením pro ně určitě nebylo jednoduché. Přesto na nás nezanevřely a chodily.“

Kamil Vaněk, šéfredaktor Pelhřimovských novin