Týden dětského čtenářství v Knihovně Matěje Josefa Sychry

V týdnu od 30. 5. do 3. 6. 2022 probíhal v Knihovně Matěje Josefa Sychry ve Žďáru nad Sázavou program zaměřený na děti a dětské čtenářství. Termín byl zvolen i s ohledem na Mezinárodní den dětí, program zahrnoval i dvě divadelní pohádky. Celý týden akcí nesl titul Týden dětského čtenářství.

Program celého týdne byl opravdu pestrý. S pohádkou O princezně na hrášku přijel oblíbený Jan Hrubec se svým dřevěným divadlem. Pondělní odpoledne patřilo právě jemu a účast byla opravdu hojná. Stejně tak přilákalo hromadu malých diváků i středeční maňáskové divadlo Navlnce z Veverské Bítýšky s pohádkou Tygříkovo štěstí. V odpoledních hodinách probíhaly na dětském oddělení knihovny také různé soutěže a kvízy právě u příležitosti Dne dětí.

Pro rodiče, učitele a další zájemce z řad dospělých nadšenců pro čtení a dětské knížky bylo z programu také z čeho vybírat. V úterý odpoledne proběhl seminář určený učitelům prvního stupně základních škol s názvem Aktivní metody učení v rámci čtenářské gramotnosti, kde učitelé s lektorkou Lucií Topinkovou diskutovali o tom, jak motivovat žáky ke čtení a k rozvoji četby. V odpoledních hodinách se mohli rodiče i děti setkat s Janem Kršňákem, který se s programem Digiděti věnuje problematice současné digitální doby a jejího vlivu na děti. V přednášce mimo jiné radí, jak se vyrovnat se situacemi, kdy děti tráví příliš mnoho času s technologiemi, proč jsou jimi již odmalička tak přitahovány a jak zdravě a bezpečně žít v digitálním světě.

Jaká literatura pro děti v současné době vychází a jak vybrat tu kvalitní, přišla představit lektorka Veronika Peslerová, která je dlouholetou milovnicí knih, mámou čtyř dětí a bloggerkou. Rodiče si mohli knihy prohlédnout, poslechnout si pár ukázek a odnést si tipy na ty nejlepší pro děti a mládež.

Program byl připraven také pro děti z mateřských škol. Svoje knihy v literární procházce s autorským čtením představila Pavla Soletka Krátká ve dvou dopoledních setkáních, během nichž si děti s autorkou povídaly o tom, jak vzniká kniha, kdo je to spisovatel, ilustrátor a grafik. Děti si mohly knihy prohlédnout a autorka jim z některých přečetla krátké ukázky.

Týden dětského čtenářství jsme si užili všichni, jak my v knihovně, tak (věříme) i malí a velcí návštěvníci. Akce letos proběhla jako pilotní, takže šlo o jakýsi „pokus“. Ale již nyní víme, že ji budeme v příštích letech opakovat. V jakém formátu a jakým způsobem, se návštěvníci knihovny rozhodně včas dozví!

Odkazy k programu Týdne dětského čtenářství:

www.digideti.cz

www.elmavia.cz

https://www.navlnce.cz/

http://www.drevenedivadlo.cz/

http://pesleri.blogspot.com/

Bc. Veronika Čtveráková, DiS., Knihovna M. J. Sychry ve Žďáře nad Sázavou