Noc s Andersenem poprvé v nové budově Krajské knihovny Vysočiny

V pátek 1. 4. 2022 se uskutečnil 22. ročník pohádkového nocování, který pořádal Klub dětských knihoven SKIP ČR a zároveň se jednalo o 18. ročník konaný v Krajské knihovně Vysočiny. Pohádkové noci se zúčastnilo 19. dětí z 3. a 4. třídy ZŠ Herálec s třídními učitelkami Mgr. Marcelou Medovou a Mgr. Hanou Kuljovou. Šlo o úplně 1. ročník, který se konal přímo v nové budově knihovny v ulici Žižkova. Tématem letošní noci byla série fantasy románů britské spisovatelky J. K. Rowlingové – Harry Potter.
Děti si po příjezdu nejprve uložily své věci na oddělení Děti a mládež. Poté se rozdělily do bradavických kolejí, o konkrétní koleji rozhodoval moudrý klobouk. Paní knihovnice pro ně měly mimo jiné přichystanou dobrodružnou stezku, při které musely plnit jednotlivé úkoly. Prvním úkolem bylo projít kolem trojhlavého psa Chloupka, dále děti rozpoznávaly kouzelné tvory, zahrály si famfrpál, létaly na koštěti, ochutnávaly Bertíkovy fazolky, lámaly si hlavu s hlavolamy, čekal je turnaj ve skládání puzzle a jako poslední dávaly dohromady klíč od Tajemné komnaty, kde na ně čekal poklad.

V Tajemné komnatě čekal i kouzelník, který děti výborně bavil svými kouzly a humorem a na závěr svého vystoupení vyčaroval samotného Hanse Christiana Andersena. Ten dětem vyprávěl o svém dětství, o tom jak a proč začal psát a zodpovídal jejich otázky. Následně si děti zkusily obalit knihu, kterou si samy donesly z domova, a vyrobily si vlastní kouzelnickou hůlku. Pan Andersen jim před spaním ještě vyprávěl o Dánsku a poté předčítal pohádky ze svých vlastních knih. Děti se uložily do spacáků a usínaly vyčerpané a spokojené.

V sobotu ráno všichni společně posnídali a velmi si pochutnali na občerstvení z pekárny Vilém s.r.o., za což jí patří velké poděkování. Na rozloučenou děti dostaly kromě odměn za účast i pamětní list a poukázku na registraci do Krajské knihovny Vysočiny zdarma.

Noc s Andersenem je za námi a můžeme říci, že 18. ročník se velmi vydařil a budeme se těšit na příští. Na shledanou za rok.

Dětské oddělení Krajské knihovny Vysočiny