Čtenář roku

I v letošním roce vyhlašoval Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR celostátní knihovnickou kampaň Čtenář roku. V již jedenáctém ročníku jsme hledali čtenáře nejvěrnějšího. Cílem bylo ocenění a odměnění těch uživatelů, kteří nepřestali využívat služeb knihoven ani v době jejich uzavření či omezeného půjčování přes výdejní okénka, zkrátka si k nim našli cestu i v uplynulém nelehkém období. Hlavním kritériem letošního hodnocení byl celkový počet vypůjčených knih za rok 2021.

Čtenářem roku 2022 se stala Marie Dubnová. Knihovnu navštěvuje od roku 1973, je tedy naší věrnou čtenářkou úctyhodných 49 let. A nejen to, je i naší dlouholetou studentkou Univerzity volného času a v poslední době také Virtuální univerzity třetího věku, kterou pořádáme ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze.

Čtenáři jednotlivých knihoven postupují do krajského kola. Všichni krajští vítězové získají knižní dary a celostátní Čtenář roku se následně zúčastní předávání cen Magnesia Litera v Praze 10. dubna 2022.

Jana Fialová, Krajská knihovna Vysočiny

111