Den pro dětskou knihu 2021 v Krajské knihovně Vysočiny

Poslední listopadovou sobotu se uskutečnila (po dlouhé odmlce a samozřejmě za dodržení aktuálních opatření) akce na podporu dětského čtenářství Den pro dětskou knihu.

Letošní ročník byl inspirován knihou od Daniely Zbytovské Pohádky a MALÉhRY. Pro děti byla připravena stezka plná úkolů „Najdi mě – Tvoje strašidlo“, které si pro ně nachystala hodná strašidla. Na začátku stezky děti dostaly soutěžní kartičky, na které sbíraly razítka za každý splněný úkol a zároveň získaly i malou odměnu. A jaká strašidla děti hledaly?

U Schodů strašila Můva, strašidlo z kredence. Děti jí pomáhaly uklízet házením věcí do šuplíků. V Multimédiích na děti čekal Emílek se svou hitparádou zvířecích zvuků, v oddělení pro Děti a mládež zase neposedná Dušička, která si děti vyzkoušela z házení míčků do terče. V oddělení pro dospělé čtenáře pak na děti číhal Hastrman, prověřující schopnosti lovu ryb, a na posledním stanovišti strašil pan Hú, strašák do zelí. Ten děti vyzkoušel, jak dobře znají ptáčky a jejich obydlí.

Děti jistě potěšila i dílnička „Vyrob si mě – Tvoje strašidlo“, kde si mohly vyrobit strašidla z lízátek. A vrcholem dopoledního programu bylo vystoupení Báry Seidlové a Daniely a Nikoly Zbytovských, které dětem přečetly pohádky právě z knihy Pohádky a MALÉhRY. Vystoupení oživily doprovodné animace a písničky. Herečky dětem navíc připravily teplý čaj, aby si společně strávené chvíle co nejvíce zpříjemnily.

Monika Bobková, Krajská knihovna Vysočiny