DV… jak na 28. září

Veronika je autorkou blogu pesleri.blogspot.com, který je, jak sama uvádí, pelmel o knihách vaření, aktivitách venku a mnohém dalším. My si vybíráme ta knižní témata.
(pozn. redakce)

Podzimní svátky slavíme snad od synových čtvrtých narozenin. A nejinak je to i s 28. zářím a Dnem české státnosti. Svatého Václava si připomínáme s nejstarším každý rok a loni už jsem pomalu začala i s mladšími dětmi. A jako obvykle, nejvíce si povídáme nad knížkami. Tak jsem to trochu sepsala, ale spíš než článek je to takový souhrn a soupis, který nejsem schopná doplnit.

KNIHY

Spíš fotografie než popis obsahu, ale třeba vám to bude i tak k něčemu. Nikdy nečteme všechny, obvykle si jednu či dvě vybereme, vždy podle toho, které z dětí téma nejvíce zajímá.

Skvělá kniha ČESKÉ STÁTNÍ SVÁTKY, v které se dozvíte, co a proč vlastně po celý rok slavíme. A několik dvojstránek je věnovaných i Dni české státnosti a svatému Václavovi.

Jen jediná stránka v knížce PAVOUČÍ PRÁZDNINY od Andrey Popprové. Ale pro ty nejmenší úplně postačí a je krásná jako vždy.

Po malé čtenáře je i kapitola v druhém díle ČESKÝCH POVĚSTÍ PRO MALÉ DĚTI od Martiny Drijverové.

Pro starší čtenáře, kteří toho ale ještě moc nenačtou dvojstránka v našich oblíbených OBRÁZCÍCH Z ČESKÝCH DĚJIN A POVĚSTÍ.

Tuhle sérii knížek o světcích jsme objevili v infocentru na Velehradě a máme ji moc rádi. A v sérii samozřejmě nechybí ani SVATÝ VÁCLAV.

Ani v oblíbené knížce CESTY DĚTÍ DO STALETÍ (2. díl) nechybí kapitola o knížeti Václavovi.

Předchozí knížka Martina Velíška a Milana Starého o státních symbolech MŮJ STÁT je u nás moc oblíbená. A pokračování PUTOVÁNÍ ZA NAŠIMI PATRONY na tom není jinak. Tady najde o svatém Václavovi spoustu informací každý malý zapálený „historik“.

A nejde nezmínit krásné STARÉ POVĚSTI ČESKÉ A MORAVSKÉ od Aleny Ježkové a Renáty Fučíkové. Ty máme hodně rádi. A najdete je i v audioverzi.

A poslední knížkou se jen útlá brožurka z edice Dějiny trochu jinak od Evy Semotanové. DOBA KNÍŽETE VÁCLAVA je sice útlá, ale informacemi našlapaná publikace.

Jako beletrii pro starší čtenáře bych doporučila knihy LUDMILA, VÁCLAV A BOLESLAV od Renáty Fučíkové a knihu Veroniky Válkové SVATÝ VÁCLAV. Obě jsou synovy velmi oblíbené.

A tohle už je spíše pracovní sešit než knížka. V brožuře ČESKÉ DĚJINY MAJÍ SVÉ HRDINY najdete spoustu hravých úkolů z českých dějin.

AKTIVITY

Než si začneme povídat, vždy si rozložíme naši „namotávací“ časovou osu a mrkneme na to, kde byl svatý Václav a kde jsme aktuálně my (popř. kdy se narodila prababička, my rodiče, děti apod.), aby děti jasně viděly, že je to opravdu dlouhá doba. Osu máme přes celý byt a až na schody na chodbě. Současnost je skoro až na verandě. :-)

Už před asi pěti lety jsme s nejstarším vytvořili lapbook o svatém Václavovi a pořád ho vytahujeme a využíváme.

Tu je drobná aktivita k povídání: Co mají tyto věci společného se svatým Václavem?

55

Omalovánky a vystřihovánka knížete Václava na koni. Vše a spoustu dalšího najdete ke stažení TU. Vystřihovánku budeme dělat znovu až letos, tak potom dodám foto, protože toho, kterého dělat syn kdysi, jsem nenašla.

Jednoduché puzzle.

Pracovní listy z webu Učit nebo neučit (odkaz níže), pro mladší děti omalovánka a vystřihovánka hlavy svatého Václava v přilbě, pro starší připravený „mustr“ na komiks ze života svatého Václava. Nejstarší na svém komiksu ještě pracuje a nedovolil mi ho vyfotit. :-)

Výroba svatováclavské koruny. My jsme tedy vyráběli kdysi celé korunovační klenoty, když jsme si povídali o Karlu IV., ale svatováclavská koruna by se dala vyrobit i při téhle příležitosti. Stačí čtvrtku vystříhat do správného tvaru, natřít zlatou barvou a ozdobit barevnými bambulkami (nebo barevnými sklíčky, máte-li).

ODKAZY

nejvíce materiálů jsem čerpala na webu deti.vira.cz TU
jednoduchý kvíz najdete i na Dětských stránkách TU
pracovní listy pro 1. stupeň najdete ke stažení také třeba TU
pracovní listy najdete i na webu Učit nebo neučit TU
pracovní listy v svatém Václavovi z www.rvp.cz TU a TU
Svatováclavská bojovka od Zodpovědná výuka TU
pracovní listy pro 1. i 2. stupeň na ČtEDU TU
Den české státnosti – pracovní listy pro 1. i 2. stupeň od nakladatelství Fraus TU

VIDEA

Dějiny udatného českého národa TU (kraťoučké video i pro menší)
Chaloupka na vršku „Jak to bylo na svatého Václava“ TU
Dějepic TU (já ho moc nemusím, nejstarší ho miluje)
Naše tradice TU (o Svatováclavské pouti)
Historie.cz TU (něco pro dospělé)
Den české státnosti na YouTube – Na ubrousek TU
Den české státnosti – televize Stream TU
Svatováclavský chorál TU nebo TU

VÝLETY

za svatým Václavem jsme se vydali na Pražský hrad do katedrály svatého Víta (článek na blogu TU)
zajeli jsme si také do Staré Boleslavi (článek TU)
v plánu jsme měli též Budeč, ale na tu zatím nedošlo
se svatým Václavem se můžete vydat na Skryté příběhy do Staré Boleslavi a na Tetín (možná i někam jinam, ale tam jsme zatím nebyli), tetínský článek najdete na blogu TU