Fotografická soutěž pro děti Blýskni se!…

Každý rok se v období letních měsíců obvykle pořádají na dětském oddělení KKV Prázdninové duhové hrátky. Letošní rok se však pořád nesl v duchu pandemie, a tak jsme s kolegyněmi na tyto prázdniny vymyslely pro děti fotografickou soutěž Blýskni se!… znalostmi o našem městě Havlíčkův Brod.

Děti měly za úkol najít podle našich nápověd pět míst po Havlíčkově Brodě, vyfotit je a fotky nám poslat. Ale začneme pěkně od začátku. Nejprve od nás každé z přihlášených dětí obdrželo svůj soutěžní žetonek, který si podepsalo, a který nesměl na žádné fotce chybět. Poté jsme postupně každé dva týdny zveřejnily nápovědu k hledaným místům. Tyto nápovědy jsme pojmenovaly Pátrání, protože děti podle nich musely nejen uhádnout, o jaké místo se jedná, ale zároveň ho musely i najít. Pak už jen stačilo na místě vyfotit soutěžní žetonek tak, aby byl na fotce vidět, a snímek i s popisem místa nám poslat.

Dohromady proběhlo pět pátrání. První hledači měli za úkol najít funkční repliku středověké sklářské pece ve Vlkovsku. Druhým objektem byla maketa letecké pumy v parku Budoucnost, která je připomínkou leteckého útoku, při němž zahynuli čtyři studenti. Dalším místem byla jen pár metrů vzdálená Štáflova bašta, dochovaná část městského opevnění, kde se momentálně nachází památník Otakara Štáfla. A jelikož v letošním roce slavíme 200. výročí narození básníka K. H. Borovského, chtěly jsme i my jeho památku připomenout, a proto byla čtvrtým místem busta jeho matky. Posledním hledaným místem byla lípa u sv. Jána. Tento památný, 150 let starý strom svými jedinečnými rozměry představuje výraznou krajinnou dominantu.

Soutěž probíhala celé prázdniny, od 1. července do 31. srpna 2021, a celkem se jí zúčastnilo 57 dětí. Vyhlášení výsledků proběhne v prvním říjnovém týdnu v rámci Týdne knihoven.

Děkujeme všem dětem, které se soutěže zúčastnily a přejeme jim úspěšný školní rok!

Monika Bobková, Dětské oddělení KKV