Výlety se žďárskou knihovnou

Všichni víme, že o prázdninách rodiče vítají jakoukoliv možnost, jak zajistit program dětem, které mají dva měsíce volno od školy. Knihovna Matěje Josefa Sychry ve Žďáru nad Sázavou letos o prázdninách nabídla celodenní výlety, a to ve třech termínech. Cílem bylo poskytnout dětem zajímavý program a zážitky, rodičům možnost zajistit své děti v době, kdy musí chodit do práce.
První výlet v červenci jsme zajistili ve spolupráci se žďárským Regionálním muzeem a jeho pracovníkem Miloslavem Lopaurem. Téma bylo samozřejmě historické a program opravdu pestrý. Dopoledne se odehrávalo ve Žďárských uličkách, kde se děti ocitly ve středověku. Vyzkoušely si dobové oděvy, lukostřelbu či mučící nástroje, a to vše za poutavého vyprávění pana historika. Po vydatném obědě a studeném osvěžení v místní zmrzlinárně jsme se vydali po staré železnici, a to od bývalého nádraží vedle hypermarketu Albert až do Hamrů k soše koně Michala Olšiaka, kde mohly děti vidět původní železniční koleje i vagóny. Po cestě jsme se dozvěděli, kde vedla původní železnice ze Žďáru do Havlíčkova Brodu, jak dlouho tehdy jezdily vlaky či kde bylo dříve železniční nádraží.

V srpnu jsme se s dětmi vydali na dva výlety. První cesta vedla do Brna. Výlet s podtitulem Brno vlakem, lodí, šalinou začal na žďárském nádraží, odkud jsme přímým rychlíkem zamířili do Brna. V Brně jsme se tramvají přemístili na Brněnskou přehradu, kde jsme již nasedli na parník a užili si přibližně třičtvrtěhodinovou plavbu na hrad Veveří. Areál hradu Veveří skýtá poměrně rozsáhlý prostor k prozkoumání, takže děti si mohli prohlédnout historické budovy zevnitř i zvenku, v hradní krčmě jsme se společně občerstvili a zamířili na procházku kolem přehrady po turistické trase k přístavišti Pod Trnůvkou, kde jsme nasedli na parník zpět do přístavu. Ve zbývajícím čase jsme navštívili s dětmi centrum Brna, prošli jsme se po Náměstí Svobody, navštívili Brněnského draka a výlet zakončili jak jinak než opět zmrzlinovým osvěžením. Pak už jen zbývala cesta vlakem zpět do Žďáru.

Poslední výlet jsme nazvali Okoložďárské putování a volba padla na návštěvu zříceniny hradu Ronova a pěší túru v okolí Přibyslavi, Ronova a Velké Losenice. Vlakem jsme se přiblížili do Přibyslavi, kde jsme zahájili celodenní hru a děti pomocí úkolů získaly dílky mapy, kterou musely složit dohromady a díky ní zjistit, kam se budou naše kroky dále ubírat. Další iniciála vedla malé výletníky k soše draka (opět Michal Olšiak) v Ronově, kde je čekala další zpráva, tentokrát s důležitým úkolem – zjistit stav hradu Ronova a sdělit svoje zjištění starostovi Velké Losenice. Tento úkol děti dostaly od neklidného ducha bývalého pána hradu – Čeňka z Ronova a Letovic. Za úkol měly navštívit hrad, zjistit jak v současné době vypadá a jaká žijí na pozemcích hradu zvířata. Vydali jsme se tedy na zříceninu hradu Ronova. Cesta byla opravdu trnitá, zřejmě málo využívaná stezka byla zcela zarostlá kopřivami, přesto jsme ji zdárně zdolali a vystoupali na hrad. Po prohlídce jsme se vydali kopřivami zpět a pokračovali dále směr Pořežín a Velká Losenice. Cestou malé dobrodruhy přepadl velký hlad, proto jsme využili krytého altánku s ohništěm v Pořežíně, kde jsme si opekli špekáčky a jiné laskominy a pokračovali dále. Po příchodu do Velké Losenice jsme předali dopis pro pana starostu v místní knihovně a autobusem se vrátili zpět do Žďáru.

Výlety jsme uspořádali pro 15 dětí od 7 do 11 let, všechny termíny byly zaplněny. Ohlasy děti i rodičů byly kladné, proto příští rok opět rádi podobné akce nabídneme.

Mgr. Kateřina Hošková, Knihovna Matěje Josefa Sychry, Žďár nad Sázavou