Zajíci, sýkorky a žížaly – nálepkové knihy od Nikki Dysonové

Petra Schwarzová Žallmannová je autorkou blogu Opičí matka, ve kterém se zaměřuje na dětské knihy, a to nejen české, ale i ty cizojazyčné. Její recenze můžete najít také v literárním časopise Tvar. (pozn. redakce)  

Jestli hledáte oddechového, ale zároveň něco, co je pěkné a chytré a taky trošičku nenásilně vzdělávací, doporučuji krásné nálepkové knihy britské autorky Nikki Dysonové, které v češtině vydalo nakladatelství Ella & Max. Nikki Dysonová je renomovaná ilustrátorka, která v Británii spolupracuje s nakladatelstvími, jako jsou například Walker Books, v Česku dobře známé Usborne Books, National Geographic, nebo National Trust, pro který vytvořila právě tyto krásné nálepkové knihy. Ilustrace jsou opravdu skvělé – realistické a přitom přátelsky přístupné.

Můžete si vybrat, zda chcete Broučky, motýly a další potvůrky, Sýkorky, vrabčáky a další zpěváčky nebo Ježky, ušáky a další chlupáče. Na každé dvoustraně najdete prostředí s dostatkem volného místa pro nalepení několika ze sto dvaceti nálepek, které jsou na archu uprostřed sešitu. Pomáhat s návodným textem může rodič nebo starší sourozenec, je informativní, ale dostatečně jednoduchý pro předškolní děti. Zdrobněliny v názvech všech tří knih mohou vzbudit dojem, že jde o materiál jen pro ty nejmenší děti, myslím si ale, že i pro prváky a druháky zápasící s prvoukou jsou to moc pěkné pomůcky.

Co mě potěšilo velmi, je fakt, že ač jde o překladové knihy, zvířata v ní prezentovaná jsou českým dětem z našeho prostředí známá. V překladových dětských knihách o zvířatech se bohužel občas setkáváme s druhy, které u nás nežijí, nebo s chybným názvoslovím. Jiná – pro naše prostředí typická – zvířata pak mnohdy nejsou do výčtu zahrnuta vůbec. U nálepkových knih Nikki Dysonové jsem se s tím naštěstí nesetkala. Ano, v knihách o savcích a o ptácích jsou dvoustrany o moři a pobřeží, nemám však pocit, že by byly obrázky tuleňů a brodivých ptáku pro středoevropské děti jakkoliv matoucí díky jasně danému odlišení prostředí. V knize o ptácích jsou také zmiňovaná vřesoviště, což je jeden z typických biotopů v Británii, ale ptáci, kteří se na vřesovištích podle knihy vyskytují, jsou i v České republice běžně žijícími druhy, najdeme je na loukách a pastvinách, takže ani tady nevidím žádný problém. (Abych byla věrná svému hnidopišství, to, že byl plzák španělský označen jako „plž“ nepovažuji za chybu, jen posun z rodu do třídy. ;))

Tyhle nálepkové knihy mě nadchly. Už těch Tlapových patrol, Elz a prasátek Peppa bylo na mě nějak moc. S nadšením jsem přivítala zajíce, žížaly a sýkorky.

PS: O prázdninách 2020 vyšlo další pokračování: Koně, slepice a další zvířátka z farmy.

Autorka: Nikki Dysonová
Nakladatelství: Ella & Max, Presco Group
Rok vydání: prosinec 2019
ISBN: 978-80-88276-90-; 978-80-88276-89-0; 978-80-88276-91-3

Mgr. Petra Schwarzová Žallmannová, autorka blogu Opičí matka

Ježci, ušáci a další chlupáči

Sýkorky, vrabčáci a další zpěváčci

 Broučci, motýli a další potvůrky