Kamera, klapka, jedem!

Uplynulý rok postavil knihovníky před nejednu novou výzvu. Z knihovnic Městské knihovny Jihlava se mimo jiné staly moderátorky, scénáristky, režisérky, kameramanky a střihačky. Často vše dohromady. Pokud jsme chtěly udržet dobré vztahy s našimi čtenáři a ostatními návštěvníky, bylo nutné přesunout některé aktivity do virtuálního prostředí. Jednou z nich je i Tvůrčí dílna.
Natočit video návod na drátovanou mandalu se na první pohled zdá jako jednoduchá věc. Opak je pravdou. Opravdu důležitá je příprava. Neboť kdo je připraven, není překvapen. Nejde jen o to připravit si všechny potřebné „rekvizity“, ale především vědět, co a jak budete dělat. Tváří tvář se s účastníky dílny domluvím, když něco zapomenu, můžu jim to říct kdykoliv během jejich tvorby, nebo se zeptají. Ovšem když chybí vzájemná interakce, musí se všechno dobře naplánovat. Je tedy potřeba scénář. Ten se mi dělal nejlépe, když jsem drátovanou mandalu vyráběla a dělala si poznámky, podle kterých jsem mandalu znovu vytvářela před kamerou. Role kameramanky se ujala vedoucí služeb. S trpělivostí sledovala výrobu mandaly přes display digitální zrcadlovky a sem tam chytala zatoulané korálky. Jak se ukázalo, natočit video je ta jednodušší a především rychlejší část. Následoval střih. Ještě na škole jsem se učila stříhat video, ovšem střih probíhal v profi střihačském programu, a navíc už je to nějaký pátek. V knihovně máme k dispozici program Zoner Photo Studio X, který umí pracovat i s videem. Na začátku práce jsem si připadala jako ve španělské vesnici, ale na konci stříhání už to byl jen Kocourkov. Důležité bylo, že vzniklo video připravené na vypuštění do virtuálního světa. Pochopitelně má své mouchy, je bez hudby a mluveného komentáře. To bylo v danou chvíli mimo mé schopnosti. Cvičení dělá mistra a u dalších videí už je jak komentář, tak hudební doprovod. Do profesionálů máme daleko, ale s každým novým videem je vidět, že nezahálíme a zlepšujeme své amatérské dovednosti.

Videa Tvůrčí dílny jsou propagována nejen na našem webu a sociálních sítích (YouTube, Facebook, Instagram), ale také mezi členkami Klubu tvořivých knihovníků SKIP (KTK) a na webu www.skipcr.cz/odborne-organy/klub-tvorivych-knihovniku/tvurci-dilny, kde je také výzva pro ostatní členky KTK, aby se zapojily do výroby tvůrčích videí a vznikla tak „galerie“ tvůrčích video návodů. Pro vzájemnou inspiraci a tvořivou interakci vznikla facebooková skupina Klubu tvořivých knihovníků Skip (http://bit.ly/FB_KTK), kde jsou všichni vítáni. Momentálně zde probíhá představování prací aktivních členek klubu v rámci virtuální výstavy k 10 letům Klubu tvořivých knihovníků SKIP. Na online výstavu jste srdečně zváni https://bit.ly/3fpFuqD.

Bc. Magdaléna Kupková, Městská knihovna Jihlava