Miejska Biblioteka Publiczna im. Stanisława Grochowiaka w Leszne

Městská knihovna v Lešně (65 tis. obyv.) má kromě hlavní budovy i sedm poboček, z nichž jedna se nachází na vlakovém nádraží.
Hlavní budova knihovny sídlí v ul. Bolesława Chrobrego a roky čeká na rekonstrukci, aby čtenářům mohla nabídnout důstojnější prostředí. I přes nedostatek prostoru se v budově nachází tři výstavní síně:

V suterénu je Galeria Lochy, kde se odehrávají četné literární a kulturní akce, jako jsou setkání s autory, divadelní představení, koncerty, soutěže, hudební večery atd. Díky originálnímu interiéru je galerie častým dějištěm individuálních i kolektivních výstav, a to nejen místních, ale i umělců z celé země.

I druhá výstavní síň, Galeria Recto Verso, je umístěna ve sklepě knihovny. Konají se v ní přednášeky, besedy, workshopy, akce adresované různým skupinám uživatelů.

Galeria Za Regałami zaujímá prostor v přízemí a ve vstupní hale. V současné době je zde výstava „Karel Havliček Borovský – Český mučedník pravdy“, která doprovází podepsání partnerství mezi Krajskou knihovnou Vysočiny v Havlíčkově Brodě a Městskou knihovnou v Lešně. Výstava vychází z materiálů, které jsou v Místní knihovně Havlíčkova Borová.

Galeria Lochy

Galeria Lochy

Galeria Recto Verso

Galeria Recto Verso

Galeria Za Regałami

Galeria Za Regałami

Pobočka na vlakovém nádraží v Lešně.

Při prohlídce knihovny a města nás zaujala nově vybudovaná pobočka knihovny v prostorách vlakového nádraží. Uživatelé zde mají na dosah veškeré knihovnické služby, mohou si například objednat dokumenty z hlavní budovy, relaxovat, surfovat na internetu, a pokud mají před odjezdem vlaku čas, mohou navštívit i protilehlou galerii, která k pobočce patří.

vstup do galerie na vlakovém nádraží

vstup do galerie na vlakovém nádraží

"nádražní" knihovna v Lešně

„nádražní“ knihovna v Lešně

interiér knihovny

interiér knihovny

interiér knihovny

interiér knihovny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

redakce KZV