Jak se žilo v roce 1607 aneb co jste se ve škole nedozvěděli

Co se vám vybaví nebo vás napadne, když se řekne rok 1607?

Někdo řekne 17. století, doba Rudolfa II., blížící se třicetiletá válka… IMG_4939

Ptáte se, proč rok 1607? Právě tehdy, 11. června, totiž bylo městečko Žďár povýšeno Františkem kardinálem z Ditrichštejna na město.

Ve Žďáře nad Sázavou probíhají oslavy k 410. výročí povýšení a také Knihovna M. J. Sychry se k nim připojila a ve spolupráci s Regionálním muzeem připravila cyklus přednášek pro děti i dospělé.

Cyklus odstartoval v květnu historik Mgr. Stanislav Mikule přednáškou pro děti 5. tříd na téma Jak se žilo v roce 1607. IMG_4937

Děti se dozvěděly spoustu zajímavostí z doby kolem tohoto roku týkajících se nejen našeho města, ale i světa. Například zjistily, které osobnosti se v té době mohly potkat, jak se žilo ve městě a na venkově, nebo co si lidé oblékali.

Věděli jste třeba, že tehdy se svatby a trhy konaly na hřbitově? A že slovo brajgl vzniklo podle jména malíře Brueghela, jehož obrazy jsou zaplněné postavami a působí chaoticky?

Víte, co znamená slovo harant a že se při vyslovení slova kokot nemusíme zrovna červenat? Obě tato slova jsou označení pro kohouta.

A víte, co se v té době vůbec jedlo? Že to byly například kvíčaly? Lidé se vůbec nezatěžovali obíráním kostiček, ale celého ptáka uvařili, rozdrtili v hmoždíři, a tak vznikl kašovitý pokrm. Nevíme jak vy, ale my tento recept rozhodně do jídelníčku nezařadíme.

A víte, co je ambra, pižmo a cibet? Živočišné výměšky. A tyto látky se už tehdy používaly k výrobě „vonných“ směsí. O hygieně v dnešním slova smyslu se v té době totiž nedá mluvit, a toto tak byl vhodný prostředek k potlačení nelibých pachů.

A dovedete si, dámy, představit, že byste na sobě v parném dni měly šaty vážící až 20 kg, nemluvě o tom, že byste si v tomto oděvu potřebovaly „odskočit“?

A víte, že spodní prádlo vlastně ani neexistovalo, a teprve v té době k nám dorazila móda pánských kalhot?

A co jste určitě nemohli vědět, že v té době existoval v Nizozemsku tzv. plachtomobil. Simon Stevin pro pobavení svého okolí sestavil vůz poháněný silou větru. Dalo by se říct, že to byl předchůdce dnešního automobilu či autobusu. Dokonce měl svou pravidelnou linku na silnici mezi Scheveningenem a Pettennem (68 km) a prý jezdil rychlostí až 34 km/h (viz foto).

Tak to je jen velmi stručný výtah z mnoha zajímavostí a nových poznatků z doby kolem roku 1607.

To, že páťáci vydrželi poslouchat téměř dvě hodiny, dokazuje, že přednáška byla opravdu skvělá. A nejen děti, ale i my dospělí jsme byli nadšení.

Anna Drdlová a Dagmar Kozlová