Příklady dobré praxe z pelhřimovské knihovny

Zkušenosti s novými aktivitami v současné COVIDetapě

V závěru loňského roku pelhřimovská knihovna využila možnosti okénkového provozu knihovny. Od začátku ledna jsme nabídli čtenářům možnost bezkontaktního půjčování. Zájem o tuto službu předčil naše očekávání a ohlasy od čtenářů jsou velmi pozitivní. Během ledna bezkontaktní půjčování využilo 2 741 čtenářů naší knihovny, kteří si půjčili 6 221 dokumentů. Do knihoven v České republice jsme během ledna zaslali 211 dokumentů a pro naše čtenáře jsme objednávali z jiných knihoven 75 titulů.
Protože nám chybí možnost osobního setkávání se čtenáři, snažíme se být s nimi v kontaktu alespoň prostřednictvím internetu. Až do té doby, než se vrátí život do normálních kolejí a knihovna bude plná čtenářů, se jim budeme snažit pravidelně připomenout. Na každý den v týdnu připravujeme pro dospělé i děti různé aktivity, pořady a zajímavosti z knihovny, knižního světa, kultury nebo aktuálního dění. Natáčíme krátká videa, připravujeme příspěvky, které by mohly potěšit nebo zabavit dospělé i děti. Všechny příspěvky najdou na našem Facebooku. Odkazy na videa zveřejňujeme i na našem webu pro ty, kteří Facebook nemají nebo si je všechna mohou pustit na Youtube.

V pondělí pravidelně představujeme vybrané knižní novinky, e-knihy, audioknihy, hudební nosiče a hry doplněné komentářem v rubrice KNIHOVNA PŘEDSTAVUJE NOVINKY.

V úterý na knihovnickém Facebooku zveřejňujeme zajímavý citát některé ze známých osobností v sérii KNIHOVNA PŘIPOMÍNÁ CITÁTY SLAVNÝCH.
Na každou středu natáčíme OKÉNKO DO ČESKÉ HISTORIE s paní Miloslavou Stehnovou, kterou milovníci českých dějin rádi poslouchali na pravidelných přednáškách. Jsou to cca desetiminutová videa s přednáškami o aktuálních historických výročích určená dospělým i dětským zájemcům. Ke každému pořadu připravujeme knihy s danou tematikou, které jsou součástí videa a mohou být nabídkou pro ty, kteří se o probírané problematice chtějí dozvědět více.
Pro děti tento den ještě přinášíme ve spolupráci s Kulturními zařízeními města Pelhřimova videopohádku, kterou v dětském oddělení knihovny čte paní učitelka ze ZUŠ svým dvěma holčičkám a kterou si mohou poslechnout i všichni další milovníci pohádkových příběhů.

Ve čtvrtek na všechny „tvořivce a kreativce“ čekají videonávody na knihovnické TVŮRČÍ DÍLNY, které názorně ukáží, jak si něco pěkného s dětmi vytvořit. Společně si tak doma mohou vyrobit třeba skřítka, sněhuláka či ptáčka.

V pátek najdou čtenáři na Facebooku v cyklu KNIHOVNICKÝ POHLED NA SVĚT nějakou milou, pěknou, vtipnou nebo zajímavou fotku, či obrazovou informaci o dění v knihovně a kultuře vůbec.

Všechny příspěvky a videa mohou zájemci sledovat na našem Facebooku https://www.facebook.com/Mestska.knihovna.Pelhrimov
nebo také na YOUTUBE https://www.youtube.com/channel/UCieJ39s7zpSxAc6EljWOJlQ.
Informace o nových službách a aktivitách knihovny se dostávají ke čtenářům prostřednictvím webových stránek knihovny, hromadných e-mailů, Facebooku, YouTube nebo článků v Pelhřimovských novinách, které zdarma dostává každá domácnost v Pelhřimově.

Reakce od čtenářů získáváme prostřednictvím mailů, telefonátů a komentářů, počty zhlédnutí videí jsou v řádu stovek.

Poděkování za odváděnou práci v „COVIDetapě“ si zaslouží všechny kolegyně a kolegové v naší knihovně.

Mgr. Iva Rajdlová, Martin Dufek, Městská knihovna Pelhřimov

Autoři fotografií Martin Dufek, Bc. Miroslav Kršek