OKnA – o knihovnických aktivitách 2017

Celostátní soutěžní přehlídka zajímavých a originálních besed a pořadů letos symbolicky otevřela okna novým možnostem v práci s literaturou a dětským čtenářem v Uherském Hradišti. Přehlídku organizuje Klub dětských knihoven SKIP s cílem prezentovat a ocenit nejlepší programy – besedy pro děti a mládež v knihovnách, které by se měly stát zdrojem inspirace pro ostatní knihovny. Letošní, již šestý ročník přehlídky měl motto „Pravé hrdinství není v rukou, ale v srdci a v hlavě“ a byl určený pro druhý stupeň ZŠ. Předvedly v něm své programy Knihovna města Ostravy, Mestská knižnica Mikuláša Mišíka v KaSS v Prievidzi, Městská knihovna Louny, Masarykova knihovna Vsetín, Knihovna Jiřího Mahena v Brně, Městská knihovna Planá nad Lužnicí a Městská knihovna Pelhřimov.

Letošní ročník byl opět velmi zábavný a hlavně inspirativní. Hlavní cenu poroty i hlavní cenu diváků získala Městská knihovna Louny za svůj program „Už mě nechte být“, který seznamuje děti s knihou Ivony Březinové Útěk Kryšpína N.
Prostřednictvím čtení s předvídáním děti objevují chlapcův příběh, setkají se se šikanou a uvědomí si obtížnost překonání svého strachu. Městská knihovna Louny vyhrála i letošní ročník celostátní soutěže Kamarádka knihovna.

Ale ani Městská knihovna Pelhřimov neodjela z Uherského Hradiště s prázdnou. Za svůj program „Kdo je vlastně hrdina?“, ve kterém si děti prověřily své znalosti o superhrdinech, četly ukázky z knih Aleny Kastnerové O líné babičce a O nevyřáděném dědečkovi a také si vyzkoušely zahrát na hrdiny všedního dne na vlastní kůži (chlapci přišívali knoflíky a dívky zatloukaly hřebíky), obdržela diplom za aktivní práci se skupinami a v Kamarádce knihovně získala třetí místo ve své kategorii podle počtu obyvatel.

okna1  okna

okna2

 

Bc. Lenka Havlová, Městská knihovna Pelhřimov