Zakončení projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka

Letošní ročník celostátního projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka byl poznamenán pandemií koronaviru. Děti z přihlášených tříd se bohužel nemohly zúčastnit většiny akcí, které jsme pro ně v rámci projektu přichystaly, ale o slavnostní zakončení jsme je nemohly připravit, vždyť i přes všechny překážky úspěšně zakončily svůj první školní rok a stali se z nich konečně čtenáři.

Zakončení projektu se obvykle koná s příchodem konce školního roku v sále Staré radnice, ale vzhledem k okolnostem jsme ho tentokrát přesunuly až na září. Ani tak se nám ale nevyhnula vládní opatření, a proto letošní předávání proběhlo v komornějším duchu na Dětském oddělení, kam jsme si každou třídu pozvaly zvlášť.

Pro děti jsme měly připravenou poslední zkoušku na jejich cestě za čtenářstvím, musely přečíst vybrané písmenko a krátkou větu. Ale ještě než jsme prověřily jejich čtenářské schopnosti, společnými silami jsme s dětmi vyrobily placky, které jim budou připomínat jejich úsilí. Po splnění úkolu od nás obdržely pamětní list, poukaz na registraci do Krajské knihovny Vysočiny, upomínkové předměty a samozřejmě to nejdůležitější – knížku. Pro tento rok byla vydána kniha Katka a Klokan ze šuplíku, kterou napsala Lenka Rožnovská a ilustrovala Andrea Popprová.

Monika Bobková, Krajská knihovna Vysočiny