Mravenčí chůva: Vše, co jste chtěli vědět o dětských knihách, na jednom místě

Na stránce www.mravencichuva.cz najdete spoustu materiálů o dětských knihách, které Vám usnadní výběr knih pro Vás i vaše děti.
V Česku vychází každý rok téměř dva a půl tisíce knih, které jsou určeny dětem. Udržet si v této oblasti aktuální přehled je tedy dost složité. Znamená to mnohdy, že musíte procházet stránky jednotlivých nakladatelství nebo mít ve městě štěstí na dobrého a informovaného knihkupce. Navíc tu zatím neexistovalo žádné místo, kde by se informace o vycházejících dětských knihách scházely na jednom místě. To se však nyní změnilo. Od konce září najdete na stránce Mravenčí chůvy nejen přehled o tom, co nového na poli dětské literatury právě vychází, ale i mnoho dalších zajímavostí k tomu.

Se zaujetím a radostí
Na stránce je tak například pravidelně aktualizovaný Online magazín o knihách pro děti. Čtenáři na něm najdou mimo jiné měsíční přehledy nově vydaných dětských knih i s jejich anotacemi a nafocenou částí jejich obsahu, recenze vybraných novinek, souhrnné články o knihách k vybranému tématu, rozhovory se zajímavými osobnostmi ze světa dětských knih nebo podcast o dětských knihách. K některým novým knihám jsou k dispozici i metodické listy s řadou tipů na to, co mohou rodiče na základě četby knihy s dětmi na její téma dělat. Mezi recenzemi jsou i recenze psané dětmi. Nyní je magazín na zkušební dobu do 31. října 2020 k dispozici zdarma, poté bude jeho část placená a přístupná pouze pro registrované uživatele.
„Rády bychom přispěly k tomu, aby se k dětem dostávaly vizuálně i obsahově atraktivní knihy. Chceme u dětí podporovat jejich čtenářství. Vycházíme přitom z toho, že každé dítě může číst se zaujetím a radostí, záleží jen na tom, jestli se mu do ruky dostane ve vhodný okamžik vhodná kniha,“ popisuje cíle Mravenčí chůvy jedna ze dvou spoluzakladatelek firmy Julie Dominika Zemanová.

Další nabídkou Mravenčí chůvou budou takzvané Knižní balíky. Ty budou vytvářeny k různým tématům i podle věku a úrovně čtenářství dětí. „Chceme pomáhat dětem, aby se dále rozvíjely v tom, co je zajímá. Vyhledáváme knihy a další populárně-naučné materiály a sestavujeme z nich tematické balíky,“ představuje tuto službu druhá ze spoluzakladatelek firmy Marie Podvalová. První balíky jsou příznačně o houbách a houbaření.

Jak podpořit knihkupce a nakladatele
Mravenčí chůva se dosud angažovala především na sociálních sítích, na stejnojmenných stránkách na facebooku a na instagramu. Celé to vlastně vzniklo díky celostátní karanténě při pandemii koronaviru. Říkaly jsme si tehdy, jak bychom mohly podpořit knihkupce se zavřenými obchody a malé nakladatele s klesajícím odbytem, a využít přitom náš dlouhodobý zájem o dětské knihy. A vznikla z toho Mravenčí chůva,“ vzpomínají na počátek svých aktivit autorky Mravenčí chůvy.

Nyní se Mravenčí chůva a její materiály vydávají na cestu k dalším dětským čtenářům, rodičům, učitelům i knihovníkům. Třeba se mezi ty, o které se budou mravenčí chůvy pravidelně starat, přidáte i Vy!

Kde najdete Mravenčí chůvu?

www.mravencichuva.cz
Facebook
Instagram

Julie Dominika Zemanová, Mravenčí chůva

 

logo Mravenčí chůvy